Over borstvoeding

De afgelopen weken, of misschien zelfs jaren, is er veel te doen om borstvoeding geven. Eerlijk gezegd begrijp ik alle heisa errond niet goed. Ja, moedermelk blijft het beste voor een kind, maar elke vrouw kiest zelf wat voor haar en in haar situatie het beste is. Daar heeft niemand iets over te zeggen en ik wil met deze blog niemand een slecht gevoel geven. Dat gezegd zijnde wil ik je wel graag meenemen in mijn proces naar borstvoeding, want ik vind het bijzonder hoe ik daar zelf steeds verder in veranderd ben. 🙂

Borstvoeding of flesvoeding?

Toen ik zwanger was, was dat meteen een van de keuzes die we moesten maken. We, omdat ik het wel belangrijk vond dat Kristof er mee over kon beslissen. Al maakte het voor hem in the end niet uit en heb ik alsnog zelf de keuze gemaakt om borstvoeding te geven. Maar ik vond dat geen evidente keuze. Vanuit mijn directe omgeving kende ik het niet, mijn bomma, mama en zus kozen voor flesvoeding, dus logischerwijze ging daar in eerste instantie mijn voorkeur ook naar uit. Maar ik twijfelde.

Mijn vier zwangere vriendinnen kozen allemaal voor borstvoeding (Roxanne en Ann voor de tweede keer), waardoor ik er ook meer over te weten kwam. Ik besloot mezelf eerst goed te informeren, om dan met alle info in handen een keuze te kunnen maken. Tijdens onze mini honeymoon naar Gran Canaria nam ik twee boekjes uit de bib mee over borstvoeding en na het lezen daarvan was ik om: ik ging voor borstvoeding!

Het gaat goed

Ik heb het geluk dat de borstvoeding vanaf het eerste moment goed ging en ik er verder geen problemen mee heb gehad. Kennissen hadden me gewaarschuwd dat ik de eerste twee weken zou moeten doorbijten en dat het daarna allemaal beter werd, maar zelfs dat was niet nodig. Ik had wel voor mezelf besloten dat ik mezelf geen pijn ging laten lijden om toch maar borstvoeding te kunnen geven. Het klinkt misschien egoïstisch, maar dat is het mij niet waard. 🙂

In het begin is het vooral wat zoeken, hongersignalen leren herkennen en oefenen met aanhappen. ’s Nachts is het soms zwaar, zeker de eerste dagen wanneer je baby soms elk uur komt vragen om te drinken. Ik herinner me één nacht thuis dat ik luidop heb geroepen “IK WIL DIT NIET MEER” wanneer Felix wéér wilde drinken. Maar die nachten worden beter en nu val ik soms ’s nachts tijdens een voeding gewoon in slaap: Dankjewel hormonen!

Nu Felix twee maanden is, gaat het ook steeds beter. Hij vraagt ’s nachts nog maar één, soms twee voedingen, waardoor het allemaal minder vermoeiend en dus draaglijker wordt. En blijkbaar wordt het alleen nog maar makkelijker!

Lekkende borsten en kolven

Toegegeven, het heeft ook zo z’n ongemakken. 🙂 Wanneer Felix in het begin meer tijd tussen de voedingen liet, kreeg ik last van spanning en lekkende borsten, want die waren nog een ander schema gewoon natuurlijk! Ook het afkolven was in het begin zoeken. Ik ben begonnen met een machine die je kan huren bij de mutualiteit. Dat is een redelijk groot gevaarte. Goed om thuis te gebruiken, maar heel onhandig voor op verplaatsing. Ook alleen maar te gebruiken bij een stopcontact…

Een kleine rekensom leerde me dat ik eigenlijk al evengoed een elektrische, moderne kolfmachine kon kopen. Dat zou me evenveel kosten als de machine van de mutualiteit blijven huren voor de tijd dat ik borstvoeding wil geven. Dus ik kocht een Medela Swing maxi. Een handig ding dat met alle toebehoren in een toiletzak past! Gemakkelijk wanneer we in de Ardennen zaten en ook wanneer we ons weekje vakantie hebben. Maar ook handig om mee te nemen op de dagen dat ik op kantoor zit. Want ja…

Borstvoeding zo lang het lukt?

Mijn oorspronkelijk plan was om borstvoeding te geven en af te bouwen tegen dat Felix naar de creche gaat in november. “Want ik zie het niet zitten om af te kolven als ik terug aan het werken ben,” zei ik er altijd nog bij als mensen erachter vroegen. Tot ik op Instagram bij een andere mama las dat ze de winter wilde overbruggen met borstvoeding, omdat je kindje dan net iets minder vatbaar is voor ziektekiemen en er sneller weer bovenop is omdat je melk zich aanpast. Hmm…

November is het begin van de winter en mijn freelance agenda zit nog niet vol. De eerste maanden zal ik dus waarschijnlijk nog vaak van thuis uit werken/thuis zijn. En dan kan ik perfect afkolven op momenten dat Felix normaal aan de borst zou gaan om dat dan de volgende dag te kunnen meegeven aan de creche… En zelfs de dagen dat ik toch naar kantoor ga, zou ik het zien zitten om af te kolven. Ik ben dus helemaal gekeerd en sta versteld van mezelf!

Ik ben al lang blij dat de borstvoeding zo goed loopt en ik wil vooral die momentjes quality time en rust nog niet helemaal opgeven. Dus blijf ik rustig verder voeden zo lang het gaat en ik me er goed bij voel. Want dat blijft wel het allerbelangrijkste, happy mom = happy baby! 

Hoe ging dat bij jou? Waarom koos jij voor borst- of flesvoeding? Ik ben benieuwd!

One Comment on “Over borstvoeding”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *