5 dingen waar ik als toekomstige mama echt iets aan heb, en jij misschien ook!

Evi Driesen - 5 dingen waar ik als toekomstige mama echt iets aan heb

Ik had altijd gedacht dat ik een heel ‘chill‘ iemand zou zijn wanneer ik zwanger zou zijn. Eigenlijk had ik al op voorhand kunnen weten dat dat niet het geval zou zijn, maar ik vind hoe ik nu ben ook wel leuk. Ik ben niet per sé onzeker, maar er gaat een hele nieuwe wereld voor me open en ik wil me gewoon heel graag goed informeren. Over alle verschillende opties en dingen die er bestaan, om op die manier voor mij de juiste keuzes te kunnen maken. Content junkie die ik ben zoek ik dus vanalles op en richt ik me tot verschillende bronnen: boeken, podcasts, magazine’s, websites, apps, vriendinnen,…

Intussen heb ik al wel wat verslonden over zwanger zijn, de bevalling, de eerste weken met een baby, opvoeding en alles wat erbij komt kijken. Voorbereiden op wat er komen gaat kan niet, maar er zijn wel vijf dingen waarbij ik op dit moment als toekomstige mama echt het gevoel heb dat ik er iets aan heb en dat het me zal helpen bij dit nieuwe hoofdstuk. 5 dingen waar jij als toekomstige mama misschien ook wel iets aan hebt!

1. Podcast – Radio Mama

Deze podcast van Kristien Wollants bestaat nog niet zo lang (februari 2019!), maar ik heb al iets gehad aan élke aflevering. Kristien is zelf een mama van twee jonge kindjes die, net als ik, op zoek was en is naar allerlei informatie over zwanger zijn, baby’s en opvoeding. Antwoorden op haar vragen vond ze niet, dus besloot ze maar zelf aan de slag te gaan en werd Radio Mama geboren.

Twee afleveringen in het bijzonder hebben mijn ogen al geopend: De vroedvrouw en borstvoeding. Maar ze zijn allemaal het luisteren waard! Te beluisteren op Spotify of in de podcast app.

2. App – Zwangerschap +

Deze app is volgens mij het eerste dat ik installeerde nadat de shock van mijn positieve zwangerschapstest wat verteerd was. Zeker in het begin van de zwangerschap, wanneer alles nog onzeker is en zo overweldigend, is dit een hele fijne app om bij de hand te hebben. Elke dag krijg je een ander, relevant, artikel voorgeschoteld over iets dat met je zwangerschap en/of je baby te maken heeft. Je kan de groei van kindje volgen en krijgt elke week een update over de veranderingen die in die week plaatsvinden bij de baby in je buik en jezelf.

Deze app heeft voor mij veel onzekerheden weggenomen of zaken bevestigd. Ook leuk: elke week wordt de grootte van je baby aangegeven en vergeleken met een dier, snoep of fruit. Ik heb nu een konijn, chocoladetaart of papaya in m’n buik zitten. 😉

3. Boeken – Mama worden, Borstvoeding doe je zo

Het boek Mama worden ben ik pas in de bib gaan halen wanneer ik bijna in mijn derde trimester was, omdat ik meer wilde lezen over de bevalling. Ik wil geen bevallingsverhalen van anderen lezen, ik wil wel graag weten wat er tijdens een bevalling met mijn lichaam en dat van de baby gebeurt. En dat staat in het boek! Maar ook wat je in elk trimester van veranderingen kan verwachten, hoe je je kan voorbereiden,… Een heel dik en uitgebreid boek.

Borstvoeding doe je zo is een klein boekje van een ervaringsdeskundige: een mama van 6 kinderen die al haar 6 kinderen borstvoeding heeft gegeven. Het is een heel praktisch boekje, dus wanneer ik effectief bevallen ben ga ik het nog eens uitlenen bij de bib. Na het lezen van dit boekje stond mijn besluit om borstvoeding te geven vast! Dus moest je, net als ik, nog twijfelen is dit een boekje dat misschien kan helpen bij je keuze!

4. Websites – Ouders van nu, Mama Baas

Ouders van nu is een Nederlandse website waar je alles kan lezen over zwanger worden, zwanger zijn en over je kind van baby tot schoolgaand kind. De website staat boordevol artikels over symptomen en kwaaltjes tijdens de zwangerschap, alles over voeding tijdens de zwangerschap, artikels over de bevalling en bevallingsverhalen van anderen (niets voor mij dus, maar misschien wel voor jou!). Ik ben al meerdere uurtjes verloren met lezen en doorklikken op deze site. 🙂

Mama Baas is een online magazine en community van mama’s. Er staan vooral herkenbare, hilarische en soms droevige artikels op, vaak geschreven door een (toekomstige) mama zoals jij en ik. Een leuke site voor als je wat luchtige afwisseling wil. Ik heb vorige week nog tranen met tuiten gelachen met een artikel waar 20 gevalletjes van zwangerschapsdementie instonden. Hi-la-risch!

5. (Future) Mama-vriendinnen

Het was een gek gevoel, aankondigen dat ik zwanger was, was tegelijkertijd een toetreding tot een nieuwe club: de mama club. Ineens hoor je erbij op een andere manier en dat is leuk. Ik ben ook echt met mijn gat in de boter gevallen, want in verschillende vriendengroepen zijn al verschillende mama’s en nu ook vriendinnen die samen met mij zwanger zijn. Gênante vragen worden zonder schaamte de Whatsapp in gegooid, stressmomentjes worden gedeeld en moeilijke momenten worden opgevangen door luisterende/lezende vriendinnen. Dit is misschien wel de fijnste club waar ik ooit deel van heb mogen uitmaken en ik hoop dat jij als toekomstige mama ook je vriendinnen hebt op wie je kan terugvallen, want ze zijn goud waard!

Waar heb jij veel aan gehad toen je zwanger was of nu je zwanger bent? Laat het hieronder weten want ik ben altijd op zoek naar meer! 🙂 

2 Comments on “5 dingen waar ik als toekomstige mama echt iets aan heb, en jij misschien ook!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *