Sporten tijdens mijn zwangerschap

Ik had het in een vorige post al over mijn eetpatroon nu ik zwanger ben (pannenkoeken for the win!) en vroeg op Instagram of jullie ook graag iets wilden lezen over mijn sportroutine. Het antwoord was een overduidelijke ‘JA’, dus daar gaan we vandaag dan wat dieper op in! 🙂

Eerst en vooral wil ik wel beginnen met zeggen dat ik een vlotte zwangerschap heb en toestemming van mijn gynaecoloog om te blijven sporten. Wat ik hier ga vertellen is op mij van toepassing en ik wil op geen enkele manier beweren dat dit goed of slecht is, het is gewoon mijn situatie die ik hier graag wil delen.

Conditie, wat is dat?

Mijn conditie is er zo zwaar op achteruit gegaan nu ik zwanger ben! Dat had ik niet zien aankomen en is redelijk confronterend haha. Fietsen gaat totaal niet meer zo snel als voor ik zwanger was. Of een trap oplopen? Buiten adem tegen dat ik boven ben! Na een brandoefening op kantoor moest ik te voet terug naar het 9e, dat heb ik geweten. 🙂

Conditiegym

Zoals je wel of niet weet geef ik elke dinsdagavond conditiegym bij mijn turnkring. Voor ik zwanger werd was dat een uur op goede, luide muziek een mix van BBB, aerobics en oefeningen met lichaamsgewicht. Dat begon altijd met een stevige opwarming waar veel springen en high intensity oefeningen aan te pas kwamen, gevolgd door een reeks krachtoefeningen voor verschillende spiergroepen.

Zo’n les kan ik nu met alle wil van de wereld niet meer geven! Conditioneel kan ik dat niet aan en zou mijn hartslag meteen de hoogte ingaan, wat niet goed is voor de baby. Ik sta er wel nog (zo goed als) elke week en heb mijn trainingen aangepast. Nu is het een mix van TABATA-trainingen of circuits, een conditieparcours of trage maar intensieve krachtoefeningen.

Ik doe zelf mee waar ik kan, maar ik ben natuurlijk in het voordeel dat ik zelf mijn lessen maak en dus oefeningen kan kiezen die ik zeker mag doen. 😉

Sporten tijdens mijn zwangerschap - Evi Driesen
19 weken vs. 24 weken

Personal training

Ook mijn personal training ben ik nog altijd een uurtje per week aan het doen en hoop ik zo lang mogelijk te kunnen blijven doen. Ik heb een aangepast schema gekregen en Kyo werkt vooral met mij op behoud van spieren en zorgen voor een goede houding. De zware gewichten laten we voorlopig even achterwege en op termijn zal ik ook stilaan moeten afbouwen in gewichten, maar daar zijn we nog niet!

Oefeningen die ik zoal doe: squats, deadlifts, side plank dips en vanalles voor rug, schouders en armen!

Fietsen & wandelen

Ik fiets ongeveer 2 tot 3 keer per week naar het kantoor in Berchem, wat toch een twintigtal minuten per keer is. In het begin van mijn zwangerschap was ik ’s avonds wandelaar van dienst met John. Die wandelingetjes in de week schommelen tussen twintig en veertig minuten, afhankelijk van mijn plannen en humeur. Nu mijn derde trimester in zicht komt, gebeurt het vaker dat Kristof ook ’s avonds die taak op zich neemt. Gelukkig! In het weekend maken we er wel een ding van om grotere wandelingen met de woef te doen! Dan zijn we een halve dag op schok, inclusief café bezoek. 😉

Yoga

Toen ik dertien weken was, ben ik voor het eerst naar de zwangerschapsyoga gegaan bij Antwerp Yoga en was daar zo blij mee dat ik meteen een tienbeurtenkaart heb gekocht! Het grote nadeel is dat die les doorgaat op zaterdag, van 11u30 tot 12u30 en dus echt midden in de dag. Dan mag ik ’s morgen niets te doen hebben of ik geraak er niet. De lessen gaan ook nog op andere momenten in de week door, maar dan geraak ik er helemaal niet. Dus het lukt zeker niet elke zaterdag maar het doet elke keer zo’n deugd dat ik er echt werk van wil maken om zo veel mogelijk te gaan!

Sporten tijdens mijn zwangerschap - Evi Driesen
19 weken vs. 24 weken

Zwemmen

Vorige week ben ik voor de eerste keer gaan zwemmen! Ik heb er wel een badpak voor besteld, want m’n bikini’s passen niet meer zo goed en mijn borsten puilen er echt uit. Niet echt praktisch en ik heb geen zin in blikken in het zwembad 😉 Het zwemmen deed deugd en zal binnenkort denk ik vervanging worden van mijn personal training uurtje.

Ik ben nu de 26 weken voorbij en mijn buik begint stilaan in de weg te zitten bij bijvoorbeeld schoenen aandoen of mijn voeten wassen in de douche. Fietsen gaat precies elke week wat trager en ook wandelen is met regelmatige pauzekes tussendoor. Ik voel dat ik stilletjesaan minder en minder mobiel aan het worden ben, maar dan zijn er dagen bij waarop ik precies de wereld aankan haha!

Hoe lang nog?

Ik hoop dat ik alles nog kan blijven doen tot ik moet bevallen. Natuurlijk zal het allemaal steeds minder en minder intensief worden – dat is nu al – maar ik merk wel als ik een week eens niets heb gedaan, het begint te kriebelen om terug te bewegen. Toen ik last had van die spier in m’n bil was in beweging blijven in combinatie met rust ook wat me werd aangeraden. Als ik toen enkel maar rust had gepakt, had ik er misschien nog steeds mee rondgelopen!

Ik voel me goed bij mijn paar uurtjes sport/beweging per week en ben dan ook van plan het zo lang mogelijk te blijven doen! We zien wel waar ik uitkom 🙂

Bleef jij in beweging tijdens je zwangerschap? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *