Zwangerschapsupdate 1 – Ik heb PCOS

Wanneer je zwangerschapsaankondigingen krijgt of ziet op social media, lijkt het altijd alsof het allemaal vanzelf is gegaan. Daarom wil ik graag dit verhaal, voorafgaand aan mijn zwangerschap, delen. Ik ben er in mijn omgeving open over geweest en wil hier hetzelfde doen, al is het wel met een kleiner hartje. 🙂

Stoppen met de pil

In augustus 2017 besloten Kristof en ik dat ik zou stoppen met de pil en ‘we zouden wel zien’ wat het zou geven. De eerste maanden was mijn cyclus nog regelmatig en later werd die telkens wat langer. Op het ‘hoogtepunt’ was mijn cyclus 36 dagen, langer dan gemiddeld, maar wel regelmatig dus ok! Ik kon rekenen wanneer mijn vruchtbare periode was en daarmee rekening houden.

Onregelmatige cyclus

Tijdens een stressvolle periode rond de zomer van 2018 merkte ik dat dat een weerslag had op mijn cyclus. Die werd onregelmatiger, waardoor het moeilijker werd om te rekenen. Op dat moment rekende ik immers voor de omgekeerde reden. Kristof had me ten huwelijk gevraagd en ik wilde liever niet zwanger trouwen. Ik kreeg er nog meer stress van, wat weer op mijn cyclus sloeg,… Het dieptepunt was in augustus en september vorig jaar. Na een cyclus van amper 11 dagen, had ik 23 dagen mijn regels (op vakantie…), gevolgd door een cyclus van 19 dagen en dan een cyclus van 30 dagen.

Het verdict: PCOS

Niet normaal, dus na onze vakantie was het tijd voor een bezoekje aan de gynaecoloog. Hij had na het horen van mijn relaas een vermoeden, dat bevestigd werd bij een inwendige echo. Het verdict: PCOS. PCO-watte? Polycystisch ovariumsyndroom. Door een hormonale disbalans is er niet altijd een eisprong en worden de eitjes die niet springen cystes op de eierstokken. Omdat er niet altijd (of misschien zelfs amper) een eisprong plaatsvindt, is het dus niet zo evident om met PCOS op een natuurlijke manier zwanger te geraken.

PCOS komt voor bij veel jonge vrouwen, dat blijkt ook wanneer ik hierover begon te vertellen in mijn omgeving – ik ben niet de enige. En het komt ook in verschillende uitingen want bij geen enkele van mijn vriendinnen zijn onze symptomen en oplossingen hetzelfde. Mijn gynaecoloog vertelde me dat ik met bepaalde pillen een grote kans zou hebben om snel zwanger te geraken, maar dan moesten we wel 100% zeker zijn dat we er NU aan wilden beginnen. Die pillen wekken een regelmatige cyclus en eisprong op en dan kan je maar beter elke maand je best doen! 🙂

En nu?

Na dit nieuws voelde ik mezelf een beetje stom omdat ik ‘niet zwanger wilde trouwen’. Waarom zou ik zoiets belangrijk als een kind laten afhangen van onze trouw? We besloten om begin 2019 te starten met de pillen en dan zouden we wel zien wanneer het geluk voor ons was…

Tot zover deze eerste zwangerschapsupdate! De volgende update zal al vrij snel volgen en gaat over hoe ik het ontdekt heb, hoe ik het aan Kristof vertelde en hoe ik mijn eerste trimester heb ervaren. Ik vond het wel belangrijk om te beginnen met dit verhaal, al is het maar om te laten zien dat er achter de aankondigingen soms een heel verhaal zit waar je niets van weet. 🙂

Als eerste de volgende update lezen? Like de Facebookpagina of volg me op Instagram.

One Comment on “Zwangerschapsupdate 1 – Ik heb PCOS”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *