Wat ik eet op een dag, goedgekeurd door mijn personal trainer

Onlangs vroeg ik op Instagram of jullie graag een blogje wilden lezen over wat ik allemaal eet op een dag. Het antwoord was een overduidelijke JA, met als gevolg dat jij nu deze blog kan lezen. Zoals je misschien weet, ben ik een paar weken geleden beginnen trainen met een personal trainer. Naast onze wekelijkse trainingssessie, heb ik ook een voedingsschema gekregen. Ik weet wel wat gezond is en wat niet, maar had altijd moeite met de hoeveelheden en had regelmatig last van hongeraanvallen waardoor ik onze snoepkast aanviel. Aangezien ik probeer om zo weinig mogelijk vlees te eten, was het ook daar in het begin even zoeken.

Maar wat eet ik dan zoal? Je ontdekt het hieronder! Oh ja, ik had niet gerekend op het feit dat ik deze post ooit ging schrijven (en ik ben ook geen foodblogger), dus ik heb nooit de moeite gedaan om mijn bordjes mooi op te maken voor de foto haha! Ik excuseer me graag op voorhand. :p

Ontbijt

Ontbijt goedgekeurd door een personal trainer
Links: Skyr – rechts: Havermoutje.

De belangrijkste maaltijd van de dag! Ik kan elke dag kiezen tussen deze twee ontbijtjes. Links zien we Skyr (eiwitrijke, Ijslandse yoghurt – te koop bij Lidl!) met bevroren blauwe bessen (30 seconden in de microgolf en die zijn perfect), aangevuld met pompoenpitten, chiazaad, een klein beetje gepofte quinoa en 10 noten (een mengeling van amandelen en hazelnoten.)

Rechts zien we 40 gram havermout, gemengd met een halve scoop eiwitpoeder en water. 2 minuutjes in de microgolf en afwerken met kaneel en een appeltje.

Het lekkerste vind ik het havermoutontbijtje en dat at ik ook al regelmatig. Maar op de manier hoe ik het altijd maakte (met plantaardige melk in plaats van water) werd het eigenlijk al snel een heel vetrijk ontbijt en had ik van ’s morgens al veel ‘extra’ (zeg maar te veel) calorieën binnen. Ik dacht eerst dat het met water heel flauw zou zijn, maar niets is minder waar!

Het Skyr-ontbijt is niet slecht, maar je moet weten dat ik eigenlijk geen yoghurt lust. Ik eet het wel, maar moet bij elke hap iets anders erbij hebben. Je zal me dan ook nooit een potje yoghurt zomaar zien uitlepelen. Ik moet er niet aan denken. 🙂 Door de extra’s die ik erbij doe, wordt het zeker wel eetbaar en durf ik het zelfs lekker noemen. Oef!

Lunch

Lunchidee - goedgekeurd door een personal trainer
Slaatjes met quinoa, tonijn en een hele hoop groentjes.
Lunchidee - goedgekeurd door een personal trainer
Links: Walnootbroodje met hummus, spinazie, tonijn mozarella, eitje en veggie balletje – rechts: wrap met hummus, tonijn, spinazie,…

Over naar de tweede hoofdmaaltijd van de dag: lunch! Zowel mijn lunch als avondeten zijn eigenlijk altijd op dezelfde manier opgebouwd. Verdeel een maaltijd (of bord) in 4; dan moet ik 1/4e eiwitten hebben, 1/4e koolhydraten en 2/4e aanvullen met groenten. Dat is de basis.

Eiwitten eet ik bijvoorbeeld door een eitje, maar ook vleesvervangers, vis en linzen zijn een goeie bron van eiwitten. Voor de koolhydraten is het nog niet eender welke ik eet. Alles liefst zo volkoren mogelijk (dus mijn niet-volkoren wraps zijn bijvoorbeeld ‘niet goed’ – maar die lagen nog in de kast dus ik heb ze lekker opgegeten.), ook volkoren rijst, volkoren pasta, volkoren brood,… Als het maar volkoren of zo donker mogelijk is! Van groenten mag ik eten zo veel ik wil. Met dit in mijn achterhoofd varieer ik eigenlijk elke keer een beetje. Ik eet veel homemade slaatjes met quinoa of bulgur (koolhydraten) en tonijn of vegetarische balletjes (eiwitten) aangevuld met spinazie, maïs, tomaat, eitje, radijsjes, rode biet, wortel… Vaak afgewerkt met een lepel hummus om het geheel iets minder droog te maken. 🙂 En zo kan ik eigenlijk eindeloos blijven variëren in lunches!

Diner

Lunchidee - goedgekeurd door een personal trainer
Links: Tofu met gewokte aubergine en courgette en een pindakaassausje – rechts: stukje zalm met gebakken spinazie en champignons met drie-kleuren-quinoa.
Links: Auberginebootje met kikkererwten en mozarella – rechts: volkoren pasta met spinaziesaus en kikkererwten.
Diner goedgekeurd door een personal trainer
Links: omelet met spinazie, tomaat, avocado en gerookte zalm – rechts: vegetarische wokreepjes met butternut en gebakken champignons.

Ook mijn avondeten wordt op dezelfde manier als de lunch opgebouwd: 1/4e koolhydraten, 1/4e eiwitten en 2/4e (of meer) groenten. Er zijn dus eindeloze variaties mogelijk! Het verschil met de lunch is dat ik hier wel altijd warm eten klaarmaak en je ziet bijvoorbeeld dat er veel spinazie terugkomt, zowel rauw in een salade of om af te werken, als gebakken spinazie onder een omeletje.

Gezonde vetten als gerookte zalm, avocado, olijfolie en allerlei kazen (mozarella, feta) mag ik ook eten, maar ik moet ze beschouwen als smaakmakers. Waar ik prima mee kan leven. 🙂

Conclusie

Het was in het begin even zoeken, maar over het algemeen lukt het me vrij goed om de hoofdmaaltijden volgens schema te eten. Met de tussendoortjes en aperitiefjes heb ik het regelmatig iets moeilijker. Of zeg maar, moeilijk. In de namiddag kan ik perfect een stuk wortel, komkommer of een stuk fruit eten, maar als ochtendsnackje heb ik heel vaak zin in iets zoets. Ik grijp dan naar speculoos, peperkoek of iets anders. Wel ben ik me bewuster van wàt ik in mijn mond stop. Waar ik vroeger 8 speculoosjes at, zijn het er nu nog maar twee voor de smaak. #progress ;-).

Aperotime is voor mij héél moeilijk te weerstaan. Het hele sfeertje errond is ook een en al gezelligheid en daar horen voor mij hapjes bij. Een chipje, een olijfje,… Ik kan me moeilijk inhouden als de tafel vol met lekkere dingen staat! Gezond genieten stond op mijn vision board, dus misschien moet mijn wekelijkse cheatmeal gewoon vervangen door een wekelijkse apero. Want mijn hoofdmaaltijden zijn gezond, voedzaam en vooral ook lekker!

Heb jij al eens volgens een schema gegeten? Wat was jouw ervaring ermee? 


PS: Natuurlijk heb ik deze post gemaakt om jou te inspireren en hopelijk heb je wat ideetjes opgedaan om je eigen maaltijden te pimpen! Maar, hou er ook rekening mee dat mijn schema op mij persoonlijk is afgestemd: mijn doelen maar ook mijn lijf. Wat voor mij werkt, werkt mogelijks niet voor jou. Dus ook de verdeling van mijn bord, kan afhankelijk van je eigen persoonlijke doelen helemaal verkeerd zijn voor jou. Als je ook een voedingsschema wil, vraag me dan even naar de contactgegevens van mijn personal trainer en ik geef ze met veel plezier door!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *