Mijn vision board en hoe jij eraan kan beginnen

Een vision board maken, kreeg ik als opdracht van mijn business coach na ons eerste gesprek. Leuk, want knippen en plakken heb ik altijd graag gedaan. Maar dit vision board heeft me al zoveel meer gebracht dan enkel een uurtje ontspanning. En iedereen heeft er baat bij! Ik vertel dan ook graag het hoe en waarom van vision boards, hoe jij er zelf aan kan beginnen en ik laat het mijne zien! 🙂

De kracht van visualisatie

Visualisatie is een eeuwenoude en een (van de meest) effectieve breinoefening die je kan doen. Het principe is dat je jezelf voorstelt – visualiseert – dat je iets wat je graag wil bereiken, ook hebt bereikt. Olympische atleten werken al jaren met deze techniek. Al bij de trainingen visualiseren ze zichzelf als winnaar van de race en dat helpt hen naar het doel toewerken. Sterker nog, in een artikel van 2009 in Psychology Today staat dat in het brein van gewichtheffers dezelfde plekken geactiveerd werden wanneer ze effectief gewichten hieven als wanneer ze zich voorstelden dat ze de gewichten aan het heffen waren. Straf!

Een vision board dat werkt

Wat mijn doelen zijn, zijn niet de jouwe. Een vision board is dus ook iets persoonlijk en dat maakt het net zo sterk! Er is één belangrijk iets dat je in je achterhoofd moet houden bij het maken van je eigen board: focus op hoe je jezelf wil voelen en niet op dingen die je wil hebben.

Natuurlijk mag je wel materiële dingen meenemen. In mijn hoofd zit bijvoorbeeld al jaren een beeld van een home office met een prachtige grote Mac om op te werken. Maar dat gaat voor mij niet over die Mac. Dat gaat voor mij over het gevoel van vrijheid, kunnen werken van waar ik wil met een leuk thuiskantoor om op terug te vallen.

Je eigen vision board maken in 4 stappen

Het leuke aan een vision board is dat er geen regels zijn om te volgen! Het doel is dat je alles wat je erop zet ook effectief ‘tot leven brengt’. Wil jij één groot board maken? Doen. Wil je liever verschillende boards maken voor verschillende onderdelen van je leven? Ook prima! Zolang het voor jou maar goed aanvoelt en je doelen weergeeft.

Ik heb voor mijn vision board gekozen om er één groot te maken, waar alle aspecten van mijn leven en waar ik naartoe wil, in samenkomen. Maar hoe ben ik daar nu aan begonnen en hoe kan jij eraan beginnen? Met deze 4 stappen!

 1. Stel je doelen scherp(er)

  Maak voor jezelf duidelijk wat je doelen zijn op vlak van relatie(s) en huis, werk en financiën, reizen, zelfontwikkeling en gezondheid. Je hoeft niet voor elk van deze domeinen een duidelijk doel te hebben. Mijn focus ligt het komende jaar bijvoorbeeld minder op reizen en meer op relatie(s) en huis en werk en financiën.

 2. Zet je neer met een stapel magazines

  Blader door de magazines en scheur of knip alles uit dat maar een beetje bij je doelen past, of wat je mooi of inspirerend vindt. Ik ben tegenwoordig helemaal into all things pink (al lang eigenlijk) en plantenpatroontjes. Die dingen heb ik dan ook elke keer uitgeknipt als ik ze tegenkwam. Ook quotes, losse woorden, mooie foto’s heb ik telkens uitgeknipt.

 3. Sorteer, knip en plak

  Wanneer je alles hebt verzameld, kan je beginnen sorteren volgens delen in je leven. Ik had 6 stapeltjes: huis, werk, vakantie, gezondheid, liefde en zelfontwikkeling. Wanneer ik nu terugkijk naar mijn vision board, merk ik zelfs op dat ik het onbewust op een bepaalde manier heb geplakt die mij – op moment van schrijven – tot een nieuw inzicht brengt! Ik heb in ieder geval eerst elk stapeltje apart in een bepaalde volgorde geplakt, om ze later met elkaar te verbinden op mijn groot blad. Maar je kan ook alles door elkaar plakken, maakt allemaal niets uit!

 4. Maak het zichtbaar

  Ik heb mijn groot blad ingekaderd en opgehangen (correctie, laten ophangen. 😉 ) in mijn bureautje thuis. Ik zit hier af en toe, waardoor ik mijn vision board niet dagelijks zal zien en het – denk ik – dus meer impact zal hebben wanneer ik wel aan mijn bureau zit.

Mijn vision board

Een vision board maken - Evi Driesen

Tadaaa! Hoe meer ik ernaar kijk hoe mooier ik hem zelf vind. 🙂 Mijn vision board bevat doelen die ik over een tijdspanne van 1,5 jaar wil bereiken. Maar wat staat er nu allemaal op?

Linksboven – een (t)huis met home office

Kristof en ik zijn de laatste puntjes op i aan het zetten voor het huis dat we hebben gekocht. Later meer hierover want het is nog niet helemaal rond. Maar het feit is wel dat we, als alles volgens schema verloopt, eind volgend jaar kunnen verhuizen. We hebben daar een aparte bureau die we gaan inrichten met een werkplek voor ons allebei. Ik wil dus meer van thuis kunnen werken, in een lichte ruimte met Scandinavische inrichting en planten.

Linksonder – Sportief genieten en yoga

Zoals jullie weten ben ik sinds een paar weken met personal training begonnen waar de focus ligt op krachttraining en de juiste voeding. Ik voel me daar heel goed bij en wil daar het komende halfjaar zeker mee verder. Mijn doel is om een goede balans te vinden tussen gezonde en minder gezonde keuzes en van allebei even hard te genieten. Daarnaast heb ik deze zomer het plezier in yoga gevonden, dus dat wil ik de komende tijd ook meer in mijn sportroutine integreren.

Middenonder – trouwen <3

Volgend jaar zetten Kristof en ik de volgende stap in onze relatie: trouwen! Ik had het niet verwacht, vandaar dat ook het woordje ‘verandering‘ erbij plakt. Ik kijk nu al enorm uit naar onze dag en de voorbereidingen zullen het komende jaar ook wel wat tijd in beslag nemen, iets waar ik me met plezier mee zal bezighouden!

Rechtsonder – me-time en zelfontwikkeling

Het komende anderhalf jaar wil ik meer tijd nemen om boeken te lezen en bij te leren. Ik heb een nieuwe opleiding gevonden die ik wil volgen en heb alweer drie nieuwe boeken in de kast staan die wachten om gelezen te worden. Hiermee wil ik groeien op persoonlijk en professioneel vlak!

Rechtsboven – out of office!

Dit najaar trek ik nog twee keer naar Portugallucky me! Eén keer voor vakantie en één keer voor een internationale conferentie. Daarnaast staat er niets meer op de vakantieplanning want: een huis kopen en trouwen is duur. 😉 Wel wil ik dan een paar weekendjes weggaan om toch even weg te zijn en tijd voor elkaar te maken.

Middenboven – De Contentfabriek

Soms heb je van die dromen die je wakker houden. Tot je ze uitvoert!” Een betere quote dan deze had ik niet kunnen vinden. Begin volgend jaar lanceer ik mijn eigen content marketing agency, een droom die ik al koester sinds ik de stap zette naar een bestaan als zelfstandige.

Wanneer ik nu terugkijk op mijn vision board, valt me op dat ik alles rond De Contentfabriek heb opgebouwd. Al die dingen zijn ook met elkaar verbonden, terwijl De Contentfabriek er los van staat. Met het uitwerken van deze post ben ik tot het inzicht gekomen dat alle andere dingen in verbinding staan met elkaar om ervoor te zorgen dat ik mentaal en fysiek klaar ben om mijn eigen bedrijf uit de grond te stampen. Want een gezonde geest in een gezond lichaam – een veilige thuis, sport, gezond eten, tijd weg van de computer en zelfontwikkeling – gaan er allemaal samen voor zorgen dat ik volledig kan knallen. Dat geeft me zo’n ongelofelijk gevoel van rust en goesting tegelijkertijd!

Conclusie

Maak een vision board! Het geeft je meer inzicht tot waar voor jou de prioriteiten in je leven liggen, het helpt je je doelen tastbaar maken en – zoals je hierboven kon lezen – brengt je tot nieuwe inzichten!

Werk jij met een vision board? Zou je er zelf eentje maken nu je weet wat het voor je kan betekenen? Laat het me weten in de comments, ik ben benieuwd! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *