BOSS BOOK: Little Black Book – Otegha Uwagba

Tijd voor een nieuwe BOSS BOOK! Een heel dun – want, drukke maand – maar heel waardevol boekje. Zeker nu ik vanaf volgende week professioneel helemaal op eigen benen sta (ik ga er binnenkort nog dieper op in…) is dit een heel welkom boekje!

Career guide vol toepasbare tips

Eigenlijk is dit boekje precies een kleine samenvatting van allerlei andere boeken. Ik heb het gevoel dat alle essenties van elk self help of empowering boek ooit geschreven, hierin verzameld staat. Op een no-nonsense en to the point manier gebracht, dit is een boekje om een zichtbaar plaatsje op je bureau te geven om regelmatig eens terug in te lezen. Ik was er letterlijk op een uurtje door!

Van productiviteit tot personal branding

Alleen al door een blik op de inhoudstafel te werpen, weet je dat dik boekje compleet is. Het is geschreven voor zowel freelancers en ondernemers als vrouwen die een waanzinnige job hebben. Het eerste hoofdstukje geeft tips en tricks om het meeste uit je productiviteit te halen, deadlines zetten, een uurtje vroeger opstaan,…

Daarna wordt er ingezoomd op hoe je je creatieve mojo terug kan krijgen. Soms gebeurt het al eens dat ik geen inspiratie heb en dat kan vervelend zijn wanneer een deadline dichtbij is. Wanneer dat nog eens voorvalt, neem ik gewoon dit boekje erbij!

Het derde hoofdstuk gaat over hoe je een personal brand opbouwt, dat in tijden van social media véél gemakkelijker is geworden. Het is gewoon een kwestie van jezelf de juiste vragen stellen en… het doen. Iets waar ik vanaf nu meer op ga beginnen inzetten, dus voeg me maar alvast toe op LinkedIn en volg me op Instagram! 😉

Next up zijn een paar handige tips over spreken voor een publiek. Hou het aantal woorden op je slides tot een minimum bijvoorbeeld en zorg dat je voldoende gehydrateerd bent voor je begint te spreken. Inkoppers, maar goed om het nog eens zwart op wit te zien staan.

Over geld en selfcare

Dan volgen er twee hoofdstukjes over geld en financiën, tips over hoe je moet omgaan met je financiën maar ook hoe je een contract moet opstellen en hoe je moet omgaan met late betalers. Echt een probleem in de creatieve sector en iets waar ik zelf ook beter mee moet omgaan.

Daarna krijgen we nog een paar handige platformen en tips mee over waarom en waar je nieuwe skills kan aanleren. Ik ben zelf absoluut een voorstander van levenslang leren. Nu ik dit nog eens gelezen heb én mijn eigen tijd nu helemaal zelf kan indelen, ga ik weer op zoek naar een nieuwe opleiding om te volgen. Suggesties, anyone?

Het voorlaatste hoofdstukje heeft het dan weer over de andere kant van de medaille: netwerken. Ik begin meer en meer te leren dat het – uiteraard – ook gaat over wàt je kent, maar soms vaker over wié je kent. Eerlijk? Ik denk dat 80 procent van mijn opdrachten uit mijn netwerk komt. Ik ben aan het bekijken op welke manieren ik mijn netwerk beter van dienst kan zijn en kan uitbreiden. BNI lijkt met iets interessant, maar is vrij kostelijk en toch wel tijdsintensief, hoor ik. Wie heeft hier ervaring mee?

Als laatste komt een stukje over iets waar ik zelf ook veel belang aan hecht: zelfzorg. Ik ben mijn bedrijf en als het met mij niet goed gaat, gaat het ook met mijn bedrijf niet goed. Ik mag dus best egoïstisch zijn en mezelf op de eerste plaats zetten. Goed voor jezelf zorgen is énorm belangrijk. Voldoende slaap, goed en gezond eten en veel beweging zijn drie aspecten van zelfzorg. Maar ook tijd maken voor familie en vrienden en dingen doen waar je energie uit haalt. De tips zijn nuttig, al denk ik dat ik zelf al vrij bedreven ben in goed zorgen voor mezelf! 🙂

Kortom, voor €6,99 is dit een kéi leuk boekje om te hebben en terug vast te pakken wanneer je even wat inspiratie, motivatie of tips nodig hebt over één van bovenstaande onderwerpen. Je koopt jouw exemplaar op Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *