GIRL TALK: Annouck Minne & Magalie De Bruyne van Hygge

Annouck Minne en Magalie De Bruyne zijn de oprichters van Hygge. Een plek in Berchem waar gezelligheid en gezond eten centraal staan. Een plek waar ik een paar weken geleden voor het eerst binnenliep en sinds dan bijna elke week een keer ben gaan lunchen. Ik vond het dus hoog tijd om het gesprek met deze dames aan te gaan en te ontdekken hoe zij aan hun ondernemersverhaal zijn begonnen. Leuk weetje: Annouck en Magalie zijn moeder en dochter!

Kiezen waar je zin in hebt

Annouck kwam in het buitenland op het idee voor een lunchbar met buffet. “Ik had het daar gezien en vond het een heel fijn principe om gewoon te kunnen kiezen waar je zin in hebt, zonder iets van een kaart te moeten bestellen en jezelf zo te beperken. Zoiets had ik nog niet echt gezien in België.” Ook het idee van een voorverpakt fabriekskoekje bij een lekkere koffie vond ze maar niets. “Je kan heel gemakkelijk zelf een koekje maken om bij de koffie te serveren, al kruipt daar wel veel meer werk in.” Maar dat is het soort meerwaarde die ze bij Hygge willen bieden.

Uiteindelijk was het pas een paar jaar later dat Annouck en Magalie besloten om samen iets op te starten. “Ik ben na mijn studies nog een paar maanden gaan werken om een beetje budget bijeen te sparen en dan zijn we op zoek gegaan naar een pand,” zegt Magalie. Dat pand was nog niet evident om te vinden, vaak waren ze verplicht van een 3-6-9-contract af te sluiten maar als de zaak dan toch niet lukt, hang je daar wel aan vast. Met een budget van €15.000 euro botsten ze in mei 2017 uiteindelijk op het pand in de Grote Steenweg in Berchem. “De keuken hadden we twee jaar geleden al tweedehands kunnen kopen van een zaak die ermee stopte,” zegt Annouck nog.

GIRL TALK: Annouck Minne & Magalie De Bruyne van Hygge

Gezond(igen)

Bij Hygge kan je van maandag tot vrijdag vanaf 8u terecht voor een ontbijt en koffie. Vanaf 12 uur wordt het lunchbuffet geopend waar elke dag iets anders te proeven valt. Magalie is verantwoordelijk voor de lunch. “Ik verzin elke dag andere gerechten om in het lunchbuffet op te nemen. Inspiratie haal ik uit allerlei verschillende dingen zoals kookboeken, maar ook door veel zelf te gaan eten doe ik ideetjes op.”

Alles bij Hygge is vers en homemade, ook de vegan gebakjes die vlotjes over de toonbank vliegen. “Ik probeer zo veel mogelijk vegan te maken, dus ook onze gebakjes zijn vegan,” begint Magalie. “Nu is lekker, vegan gebak maken niet heel gemakkelijk. Vaak zijn die redelijk droog, vallen ze uit elkaar of lijken ze niet op wat het zou moeten zijn. Wat je veel ziet bij vegan gebak, is dat de dierlijke producten worden vervangen door groenten. Wij proberen echter de dierlijke producten zoals room en melk te vervangen door plantaardige varianten om zo dichter bij de oorspronkelijke structuur en smaak te blijven.” sluit Magalie af.

GIRL TALK: Annouck Minne & Magalie De Bruyne van Hygge

Meer durven zeggen

De samenwerking als moeder en dochter ervaren ze beiden als een samenwerking met voor- en nadelen. “Soms is dat moeilijk, maar dat zal voor andere ondernemers die samen een zaak opstarten evengoed zo zijn. Ik denk dat wij het dan weer makkelijker hebben omdat we meer durven zeggen tegen elkaar,” zegt Magalie daarover. “We kennen elkaars zwakke punten dus het is gemakkelijk om daar rekening mee te houden en op in te spelen. In stresserende situaties zijn we denk ik ook toleranter naar elkaar toe juist omdat we die moeder-dochter band hebben,” vult Annouck aan.

Qua taakverdeling vullen ze mekaar in ieder geval ook goed aan! ’s Morgens komt er altijd iemand om 7 uur om de eerste voorbereidingen aan te vangen voor ze om 8 uur opengaan. Croissants bakken, alles klaarzetten, de keuken voorbereiden,… Tussen 8 uur en half 9 komt de tweede toe en bespreken ze de dag. Magalie begint dan in de keuken met de voorbereidingen voor lunch of om de eitjes te bakken die mensen bestellen. “In de namiddag komt Magalie mee in de zaal en wordt er gebak gemaakt voor de dag erna. Afhankelijk van de drukte kunnen we dan nog wat administratie doen,” zegt Annouck. Om 16 uur sluit de zaak en beginnen ze aan de afwas en opruim.

GIRL TALK: Annouck Minne & Magalie De Bruyne van Hygge

Keukenhulp om te groeien

Annouck en Magalie denken ook na over de toekomst van Hygge. Op dit moment zijn ze allebei noodzakelijk om de zaak te doen draaien en dat willen ze zo snel mogelijk kunnen veranderen, zegt Magalie. “Als er een van ons twee morgen ziek valt, hebben we een probleem.”

“Momenteel hebben we een Afghaanse vluchteling als keukenhulp. Hij werkt elke dag, 2 dagen volledig en 3 dagen enkel in de namiddag zodat hij naar de Nederlandse les kan. Daarnaast zijn we aan het bekijken of we studenten kunnen inzetten die de bar bemannen,” vult Annouck aan.

“Verder willen we Hygge zo goed mogelijk uitbouwen en onze openingsuren kunnen uitbreiden naar het weekend. In de toekomst willen we onze klanten ook de mogelijkheid bieden om vegetarische of veganistische maaltijden te komen afhalen voor ‘s avonds. Dan moeten ze zelf niet koken én staat er toch een gezonde maaltijd op tafel!” sluit Magalie af.

Annouck hoopt dat ze ooit een ondernemer vinden die even gedreven is als zijzelf om mee in de zaak wil stappen. “Dan kunnen we veel sneller groeien, hebben we meer ademruimte en kunnen we zo snel mogelijk naar onze droom: meerdere filialen die 7 dagen op 7 open zijn!”

GIRL TALK: Annouck Minne & Magalie De Bruyne van Hygge

Lokaal krachtig

Het publiek van Hygge is heel divers. “Dat gaat van ondernemers en zelfstandigen die hier komen werken, vriendinnen die komen lunchen, gepensioneerden die een koffietje komen drinken en de krant lezen, tot de studenten van de school hier achter de hoek die een stuk bananenbrood komen halen voor of na de lessen,” zegt Annouck. Er zit wel één rode draad in: ze komen allemaal uit de buurt.

“Onze klanten komen echt via mond-aan-mond reclame en we proberen veel in de buurt te doen. Zo zijn we al eens cake gaan uitdelen aan de school en hebben we een event in de buurt gesponsord. We moeten het ook van het lokale publiek hebben, want in centrum Antwerpen is er al zó veel, dat mensen misschien niet speciaal naar hier gaan komen om te lunchen. En dat moet ook niet, we willen heel graag de lokale community hier bereiken en dat begint goed te lukken!” zegt Magalie.

GIRL TALK: Annouck Minne & Magalie De Bruyne van Hygge

Gewoon doen

Als ondernemer word je dagelijks geconfronteerd met uitdagingen. Maar wat vinden Annouck en Magalie nu zélf het meest uitdagende aan het ondernemerschap? “Een evenwicht vinden tussen dingen die moeten gebeuren en de tijd vinden om je creativiteit te laten vloeien,” is voor Magalie de grootste uitdaging.

Annouck vindt het dat weer een uitdaging om niet té hard door te gaan. “Ik ben iemand die echt kan doordraven en blijft doorgaan. Niet iedereen heeft dat, ik moet dat respecteren en ik besef ook dat ik er soms te ver in kan gaan. Maar ik heb dat dan zelf niet door! Dan is het het thuisfront dat op mijn schouder komt tikken om te zeggen dat ik wat moet afremmen,” zegt ze lachend.

Wanneer ik vraag of er één ding is dat ze startende ondernemers willen meegeven, moeten ze daar allebei even over nadenken. Magalie steekt van wal: “Onderschat de uren werk niet. Dat zijn er àltijd meer dan je op voorhand had ingeschat! En wanneer je met personeel begint, zorg voor goede mensen waar je echt op kan rekenen.”

Annouck vult aan: “Een businessplan en financieel plan moet je hebben, maar uiteindelijk moet je het ook gewoon doen! Je moet je volledig kunnen en willen smijten want op de momenten dat je ermee wil stoppen, moet je kunnen doorgaan. En sowieso, je bent altijd met je zaak bezig. De knop gaat niet meer af, maar dat is ook niet erg want je doet wat je graag doet.”

En doen wat je graag doet, daar doen we het allemaal voor hé! Dankjewel Annouck en Magalie voor dit fijne gesprek en tot snel bij Hygge!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *