BOSS BOOK: Shoe Dog – Phil Knight

Ken je zo van die boeken die je in één keer wil uitlezen? Helaas lukt me dat niet meer (behalve op vakantie), want als ik de tijd had gehad om dit boek in een ruk uit te lezen, had ik het gedaan! In Shoe Dog vertelt Phil Knight, de oprichter van Nike, het verhaal van de beginjaren van het bedrijf. Het is een bijzonder boek dat niet alleen motiveert om te ondernemen, maar ook om te lopen! En laat dat nu net de twee thema’s zijn die op mijn blog en in mijn leven de laatste weken centraal staan. Het ideale BOSS BOOK dus voor deze maand 😉

Een wereldreis

Het boek begint wanneer Phil een wereldreis maakt. Hij is een beetje ‘de weg kwijt’ en denkt dat hij wijzer zal worden door op wereldreis te gaan. Oh ja, en hij had tijdens zijn studies een scriptie geschreven waarin hij een ‘Gek Idee’ had uitgewerkt: een bedrijf dat loopschoenen maakt. Tijdens zijn wereldreis wil hij in Japan dan ook de eerste contacten leggen om dat ‘Gek Idee’ meer vorm te geven.

Een bedrijf

En dat lukt! Zo begint Phil met het verkopen van sportschoenen vanuit zijn koffer. Al snel komt iemand zich aanbieden om ook voor hem schoenen te verkopen op commissie. Blue Ribbon, de oorspronkelijke naam, blijft groeien en groeien. Het grootste probleem is alleen dat Phil telkens een lening moet aangaan bij de bank om zijn volgende bestelling te kopen. Het bedrijf groeit op die manier jaar na jaar in winst, maar heeft geen cash. Dat zorgt meerdere keren voor een spannend moment! Uiteindelijk weten we allemaal hoe het afloopt: goed. Nike bestaat nog steeds en is groter dan ooit.

Hard werken en een goed team

Het verhaal gaat dan ook niet over het succes van Nike, maar belicht eerder alle moeilijke dingen die het bedrijf en Phil hebben meegemaakt. Hoe ze er altijd doorkomen? Hard werken en een team dat er samen voor gaat. Het is heel leuk om te lezen hoe de passie achter het bedrijf er altijd voor heeft gezorgd dat ze nooit de handdoek in de ring hebben gegooid. Een wijze les!

Ik heb best veel opgestoken uit het boek, bijvoorbeeld over hoe ik wel en niet mijn eigen bedrijf zou runnen. Maar ook dat je familie en vrienden nooit mag vergeten. Phil heeft niet alleen businesswise serieuze klappen gekregen, ook op persoonlijk vlak heeft hij zijn tegenslagen gekend. En hoewel hij zich soms als een ongelofelijke *sshole gedraagt, kan hij wel altijd terugvallen op zijn familie en vrienden. Mijn wijze lessen? Maak zo veel mogelijk tijd voor familie en vrienden, omring je met een goed team met mensen die beter zijn dan jij en geniet van sport!

Je kan Shoe Dog bestellen bij Bol.com voor €10! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *