GIRL TALK: Laurentine van Landeghem van Clouds Of Fashion

Laurentine Van Landeghem is, voor zij die haar nog niet kennen, de vrouw achter Clouds of Fashion. Clouds of Fashion is een blog, een webshop, een winkel in Antwerpen, een winkel in Gent, een zomerse pop-up met foodbar in Knokke, een team van 5 medewerkers, een jaarlijkse closet sale, elk jaar een uitverkochte modeshow, een Womed Award van Unizo & Markant, maandelijks op een ander podium om te spreken en sinds deze maand is daar nog een boek bij!

Dit lijkt een carrière van tientallen jaren maar niets is minder waar! Laurentine is 25 en ondanks dat ze het superdruk heeft – zoals je wekelijks kan volgen in haar superleuke vlogs! – vond ze de tijd om een uurtje met mij samen te zitten en het te hebben over haar bedrijf, boek, ondernemerschap, en wat ‘girlboss’ voor haar betekent.

We ontmoeten elkaar op de velvet pink sofa in de winkel in Antwerpen. Met een enthousiaste ‘Jooehooeee’ naar winkelmanager Stefanie komt ze binnen en ik weet meteen dat dit een leuk gesprek gaat worden!

From Blog to Brand

‘From Blog to Brand’ is de titel van haar boek dat sinds 9 november in de winkels en online verkrijgbaar is. “Het boek vertelt chronologisch het verhaal van Clouds of Fashion, elke mijlpaal is een hoofdstuk. Na elk hoofdstuk zijn er dan concrete tips, dingen die ik zelf ook heb geleerd uit dat hoofdstuk in het Clouds of Fashion verhaal. Zo staan er in het boek meer dan 250 tips over social media, vloggen, een pop-up openen, blog tips, vanalles eigenlijk!” steekt ze van wal.

Dat boek is er trouwens niet vanzelf gekomen. “Ik heb dat echt zwaar onderschat”, zegt Laurentine al lachend wanneer ik vraag hoe het is om een boek te schrijven. “De winkel in Gent ging open, we hadden de Major Closet Sale met JaniTV en de deadline van mijn boek allemaal in juni. In mei was net de pop-up in Knokke open gegaan dus dat was allemaal al heel druk.” Op een gegeven moment heeft Laurentine zich bijna letterlijk een week opgesloten om te werken aan haar boek. “En wanneer ik alles had doorgestuurd en dacht dat het klaar was, begon het precies maar pas. Vormgeving, nalezen, aanpassingen doen,… Ik ben blij dat ik het nu kan vastpakken!”

Structuur inbouwen

Nu het boek er is, ben ik benieuwd welke andere toekomstplannen er nog aan zitten te komen. Volgend jaar wil Laurentine de focus vooral leggen op het verder uitbouwen van de webshop – “Die draait wel goed hoor, maar we zouden er nog veel meer mee kunnen doen!” – en structuur aanbrengen in de huidige werkwijze, winkels,… “Clouds Of Fashion is zo snel gegroeid dat ik nu even de tijd wil nemen om alles goed te structureren. Om dan vanuit een goede basis verder te kunnen groeien,” zegt ze daar nog bij. Ook op de planning: nog twee pop-ups aan de zee volgende zomer, waarschijnlijk terug een fashion show, meer sporten, verder vloggen en een online platform voor ‘girlbosses’!

Girlboss?

Over die term ‘girlboss’ heeft Laurentine ook nog iets te vertellen: “Ik heb precies het gevoel dat er tegenwoordig nogal wordt doorgegaan op ‘iedereen moet ondernemen’. Een girlboss is voor mij niet per sé iemand met een eigen zaak. Waarom kan iemand die zijn job kei goed en kei graag doet geen girlboss zijn? Je hoeft écht geen eigen zaak te hebben om iets te ownen. Dat is een boodschap die ik graag wil uitdragen en ook in mijn boek een stukje aan heb gewijd.”

Het online platform, met onder andere een GRLPWR-club gedeelte, dat ze wil uitbouwen is dus een inspiratie voor àlle girls die – willen – doen wat ze graag doen! Ik ben alvast benieuwd.

Ondernemen zit in de familie

De uitvindster van de term ‘girlboss’, Sophia Amaruso, is trouwens meteen een van Laurentine’s persoonlijke voorbeelden, naast haar ouders en broer. “Sofia vind ik super straf voor twee zinnen die ze ooit heeft uitgesproken. Haar bedrijf, Nasty Gal, was net failliet verklaard wanneer ze op die dag haar tweede boek ging voorstellen. Ze heeft toen op dat podium gezegd: “Nasty Gal was my first business and I think I got pretty far.”

Ook dat is iets wat Laurentine graag zou willen veranderen. “Ik denk dat veel mensen nu niet durven springen, omdat ze bang zijn van wat de reacties gaan zijn als het mislukt. Dan zijn Sophia’s woorden een mooie om in het achterhoofd te houden. Bij mij kan het morgen ook gedaan zijn, je weet dat nooit… Maar dan ben ik enorm trots over waar ik ben geraakt!”

Ondernemen zit bij Laurentine in de familie, leer ik wanneer ze vertelt hoe haar ouders en broer grote voorbeelden zijn. “Mijn ouders hebben 27 jaar samen een restaurant gerund, echt chapeau! Mijn mama heeft een heel leuke persoonlijkheid en mijn papa is zoals ik, creatieve ideeën willen uitwerken en tot leven brengen.” Ook haar oudere broer, die drie Carrefours van nul uit de grond stampte, is een groot voorbeeld.

Jezelf omringen met de juiste mensen

Een tip die Laurentine wil meegeven aan (beginnende) ondernemers: neem een businesscoach onder de arm! Met de KMO portefeuille kan je daar ook nog eens veertig procent korting op krijgen. “Mijn coach is de persoon waar ik naartoe ga met nieuwe concepten om samen over na te denken, maar hij helpt mij bijvoorbeeld ook met het managen van mijn team,… Hij is op alle vlakken mijn ‘go to’ persoon om te ventileren, over alles wat met mijn business te maken heeft.”

Sinds kort heeft Laurentine ook een business analist met een achtergrond in fashion retail. Euh? “Die persoon maakt allemaal tabellen van de cijfers waar we dan samen naar kijken. Dan analyseren we wat er in stock is, hoeveel stuks we eigenlijk altijd in de winkel en in stock zouden moeten hebben, hoe de rotatie tussen de verschillende winkels verloopt,.. Echt heel interessant, maar goed dat ik iemand heb die daarmee meekijkt,” zegt ze daar nog bij.

En uiteraard is er nog haar team van 5 vaste medewerkers! Dat is begonnen met twee vaste medewerkers voor de webshop én de huur van een kantoor. “Een risico, want de webshop bracht nog niet genoeg op om allebei te betalen. Maar soms moet je zo’n risico’s durven nemen want anders ga je ook niet vooruit natuurlijk!” En kijk, ondertussen zijn ze met zes.

Spijt mag je niet hebben

“Werken met vrienden is iets wat ik niet snel, misschien zelfs nooit meer, zou doen. In het begin werkte mijn beste vriendin voor mij en ondertussen spreken we elkaar niet meer,” begint Laurentine wanneer ik vraag of ze bepaalde dingen anders zou doen als ze nu terugkijkt op haar avontuur. “Maar eigenlijk ben ik niet iemand die spijt heeft. Terugkijken is nutteloos want je leert altijd iets uit wat er gebeurt. Als je nooit iets zou tegenkomen, is er sowieso een les minder geleerd.” Ik kan niet anders dan haar gelijk geven!

Haar levensmotto is ook niet voor niets ‘Fortune favours the brave’. Ze is er zó van overtuigd dat het zelfs op haar hoofd getatoeëerd staat!

“Er zijn geen normale dagen!” 

Eigenlijk wist ik het antwoord op mijn vraag al door naar Lauretine’s vlogs te kijken, maar ik wou hem toch nog stellen: Hoe ziet een normale dag eruit? Waarop ze spontaan uitroept: “Er zijn geen normale dagen!”

“Neem nu bijvoorbeeld zaterdag, ’s morgens heb ik wat mails beantwoord en moest ik naar de Nieuwe Natie in Antwerpen, een project voor ondernemers waar ik mee mijn schouders onder heb gezet. ATV kwam daar een reportage draaien en ik maakte zelf ook nog wat beeldmateriaal voor Instagram. Het geplande einde was één uur, maar zulke dingen lopen toch altijd uit dus ik was pas om vier uur thuis. Dan moest ik mij al beginnen klaarmaken om naar een gala te gaan. Dat gala ‘moest’ natuurlijk niet, maar we sponsorden met COF ook een paar cadeaubonnen en ik ging met mijn broer. En zondag heb ik dan ook weer wat mails gedaan en een beetje gewerkt.”

Op andere dagen wisselt Laurentine thuis werken af met dagen op kantoor, meetings en af en toe in de winkels bijspringen. Naar volgend jaar toe wil ze proberen om terug meer tijd voor sport in te bouwen. “Ik voel mij altijd veel beter als ik heb gesport, maar als ik ’s morgens de keuze heb om al een uurtje te werken, doe ik dat eerst.”

Een hele fijne madam

Na een klein uurtje is Stefanie klaar om te winkel af te sluiten en is het tijd om af te ronden. Met een grote glimlach fiets ik naar huis en kijk ik tevreden terug op dit gesprek. Laurentine is enthousiast, eerlijk, werkt kei hard en is een echte inspiratie voor mij.

Dat ze ook nog eens lief is, blijkt wanneer mijn ge-pre-orderde versie van ‘From Blog to Brand’ in de bus zit. Bij het openslaan zie ik op de eerste pagina geschreven dat ze uitkijkt naar mijn artikel en dat ik vooral verder moet blijven ‘girlbossen’. Bij deze! Dankjewel voor het fijne gesprek, Laurentine!

Je volgt Laurentine op Instagram en Youtube!

De vorige Girl Talks gemist? Je vindt ze hier allemaal!

One Comment on “GIRL TALK: Laurentine van Landeghem van Clouds Of Fashion”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *