Planten zijn de nieuwe koeien! Waarom ik stop met vlees eten

Sinds 8 weken probeer ik zo vegetarisch mogelijk te eten. Dat lukt, op enkele uitschieters op na: vol-au-vent met frietjes op restaurant of bij de bomma. En ik eet ook nog vis.  Het is niet zo dat ik op zondag besliste om vanaf maandag geen vlees meer te eten, het heeft iets langer geduurd vooraleer ik bewust de keuze heb gemaakt en ik ben nog altijd aan het proberen. Ik neem jullie mee in mijn gedachtengang!

Geen vlees, wel vis?

Een grote vleeseter ben ik nooit geweest, het vlees dat ik at was kip of gehakt bij het avondeten. Of toch, dat dacht ik in het begin. Toen ik besloot om vlees volledig op te geven, besefte ik pas hoe graag ik salami of preparé tussen mijn boterhammetjes en pistoletkes at. Soit, ik had met mezelf afgesproken om op z’n minst te proberen één maand geen vlees te eten. In het begin dacht ik om ook vis volledig op te geven, maar dat bleek toch nog een stapje te ver. Babysteps.

Of toch vlees?

Ik moet ook toegeven, zoals in de introductie al aangehaald: ik heb een paar keer ‘gezondigd‘ 🙂 Vol-au-vent met frietjes bij de bomma, spaghetti met gehakt bij mijn nonkel. Oh ja en tijdens een ladiesnight heb ik zonder nadenken een salamike opgegeten! Uit gewoonte! En toen we vorige week vrijdag frietjes zijn gaan halen, koos ik ook voor een kipcorn in plaats van een vegetarische hap. Alle begin is moeilijk en ik wil eigenlijk ook geen lastpost zijn voor de mensen bij wie we gaan eten. Kerstmis staat ook voor de deur, ik ga niet de ambetanterik uithangen. Als er vlees op het menu staat, zal ik het wel opeten.

Een groene kwestie

Goed, ik ben er dus nog een beetje aan het inkomen, zoveel is duidelijk! 🙂 De grootste reden waarom ik wil stoppen met vlees eten, is omwille van de waanzinnige impact de vleesindustrie heeft op ons milieu. En ik ben me er heus van bewust dat alle milieuproblemen niet van de baan gaan zijn omdat ik stop met vlees eten (de visindustrie heeft trouwens ook een serieuze impact), maar ik geloof wel in het ‘alle kleine beetjes helpen’-principe. Omdat ik sowieso al geen grote vleeseter was, leek het me beter om er dan maar volledig mee te stoppen!

Bewuster gezond eten!

Ik moet zeggen, sinds ik geen (of toch zo weinig mogelijk) vlees meer eet ben ik ook veel bewuster aan het omgaan met wat ik wél eet. Ik heb geen zin om bepaalde vitaminetekorten op te bouwen, dus probeer er goed op te letten dat ik voldoende vitaminen binnen krijg. En om voldoende vitaminen binnen te krijgen, moet je genoeg groenten en fruit eten! Ook probeer ik bepaalde producten te vervangen. Zo ben ik gestopt met koemelk en gebruik ik plantaardige melk (amandelmelk, rijstmelk, sojamelk,…) voor mijn havermoutje, baksels,… Wist je dat dierlijke producten verantwoordelijk zijn voor bijna de helft van de wereldwijde CO2-uitstoot? Door bepaalde producten te vervangen met plantaardige varianten, moet je eigenlijk niets aanpassen aan je patroon. Dan doe je toch iets goed jezelf en het milieu!

Dat heeft Becel ook beseft en zij willen daar iets aan doen. Want ook boter kan plantaardig én lekker zijn! Becel heeft daarom een reeks producten op de markt gebracht die goed zijn voor jou en het milieu. Onder het motto ‘Plants are the new cows‘ hebben ze vier plantaardige boters uitgebracht. Om mee te bakken en braden of om lekker op je toastjes te smeren. De boter met avocado en limoenolie is mijn absolute favoriet! Kristof heeft dan weer liever die met walnootolie 🙂 Ik kreeg van Becel een fijn pakket opgestuurd met een mini-serre om onze eigen plantjes in te groeien! Nu staan er munt en tijm in te bloeien en deze zomer kan Kristof zich helemaal laten gaan, aangezien hij de groene vingers van ons twee heeft. Ik hou het wel op koken 😉 Meer weten over plants are the new cows? Je kan alles volgen op de Facebookpagina!

Becel - Plants are the new cows

Becel - Plants are the new cows

Becel - Plants are the new cows

Doe wat goed voelt

Ik ben in ieder geval aan het doen waar ik me goed bij voel! De switch naar volledig plantaardig – veganistisch – eten zit er voorlopig nog niet aan te komen, dat is me iets te veel van het goede. Zoals in het begin al gezegd, babysteps. Op Netflix staan trouwens heel wat documentaires die dieper ingaan op de voordelen van plantaardig eten, Cowspiracy vond ik persoonlijk een echte eyeopener!

Binnenkort laat ik trouwens zien wat ik op een gewone dag eet! 🙂

Probeer jij bewust met voeding en eten om te gaan? 

4 Comments on “Planten zijn de nieuwe koeien! Waarom ik stop met vlees eten”

 1. Een interessant artikeltje!
  En alle beetjes helpen inderdaad. Ook een interessante docu over dit thema is ‘before the flood’ van Leonardo Di Caprio.

  Keep up the good work 🙂 ik lees altijd met veel interesse!

  1. Hi Lisa,

   Jij bent zelf ook al een paar jaar goed bezig hé!
   Before the flood heb ik nog niet gezien, kan mee op mijn lijstje nu 🙂

   Merci voor je reactie!

 2. Same here! ☺️ Ik wilde een tijd geleden ook volledig stoppen met vlees eten, maar mijn wederhelft is een absolute carnivoor, dus dat was niet simpel… Ik wil ook niet dat anderen speciaal met mij rekening hoeven te houden wanneer ik te gast ben. Bovendien kan ik de spaghetti en lasagne bolognaise niet laten ? Ik krijg vaak het verwijt dat ik een wannabe vegetariër ben, maar ik noem mezelf flexitariër ? Vis eet ik ook nog, maar inderdaad, ik hoop ook dat alle beetjes helpen!

  1. Hi Els,

   Die labels altijd hé! We doen waar we zin in hebben en doen daarmee nog iets goed voor het milieu, voor ons is dat door minder vlees te eten, een ander zal misschien de auto wat vaker laten staan. 🙂

   We zijn in ieder geval goed bezig!

   Merci voor je reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *