3 onmisbare tools als freelance content creator

Intussen mag ik mezelf al bijna 2 jaar ‘freelance content creator’ noemen en sinds kort is dat zelfs volledig als zelfstandige. Ik voorzie content voor mijn klanten, van blogs tot social media content en e-mailmarketing en heb daarnaast deze blog die enerzijds als online uitlaatklep fungeert en tegelijkertijd mijn online visitekaartje is. Ik heb dus wekelijks wel wat balletjes om in de lucht te houden!

In die twee jaar tijd heb ik heel veel verschillende tools uitgeprobeerd om mijn werk makkelijker te maken. Social media planning-tools, websites om mijn tijd te tracken, manieren om snel originele afbeeldingen voor social te kunnen maken,… Voor elk probleem waar ik ooit tegenaan liep, bestaat een oplossing. Ik heb nu een lijstje van tools die ik – zo goed als – dagelijks gebruik en deel ze dan ook graag met jou! Want of je nu wel of geen freelancer bent, deze tools komen voor iedereen wel eens van pas.

1 – Loomly

Met stip op nummer één: Loomly. Loomly is een social media planning tool, waarmee je dus posts voor Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn en Pinterest kan vooruit plannen. Er bestaan héél veel social media planning tools, maar er zijn een paar redenen waarom ik kies voor deze.

Ten eerste het gemak om verschillende kalenders te beheren. Zo heb ik een social media kalender voor mijn eigen kanalen, maar ook voor twee van mijn klanten gebruik ik Loomly. Switchen tussen de kalenders doe je gewoon met één klik, dus geen gedoe met in- en uitloggen om voor een andere klant te beginnen.

Ten tweede kan je verschillende mensen uitnodigen om iets met de kalender te doen. Ofwel kunnen ze enkel de geplande posts bekijken, maar het kan ook dat zij expliciet goedkeuring moeten geven. Zo heeft mijn commpaan-collega Vincent toegang tot de kalender om een allerlaatste controle te kunnen doen en meteen te zien wat ik heb ingepland. Handig wanneer je in een team werkt!

Een derde en voor mij doorslaggevende reden: je kan een ingeplande post gaan finetunen voor elk kanaal apart. Bij andere planningtools kan je één bericht op al je kanalen tegelijkertijd plaatsen. Maar soms is een facebookpost te lang om als tweet te dienen en op Instagram wil je dan weer meer hashtags kunnen gebruiken. Bij andere tools moet je dan voor elk kanaal een nieuwe post opmaken en inplannen. Niet bij Loomly!

Loomly is niet gratis, maar $12 per kalender per maand heb ik er met plezier voor over!

2 – Toggl

Als freelancer is het heel belangrijk om goed bij te houden hoeveel tijd je aan een opdracht spendeert. Je wil toch immers al je gewerkte uren kunnen factureren? 🙂 In het begin hield ik het niet zo goed bij, waardoor ik aan het einde van de maand een beetje moest gokken hoelang ik nu met iets was bezig geweest. En dat is niet de juiste manier! Ex-collega Yoshi tipte mij Toggl als time tracking tool en nu kan ik niet meer zonder!

Het handige aan Toggl is dat je verschillende onderverdelingen kan maken! Zo werk ik voor verschillende klanten van commpaan, en dankzij Toggl kan ik overzichtelijk bijhouden hoeveel tijd ik voor welke klant heb gewerkt. Op het einde van de week krijg je per mail een handig overzicht! Je kan Toggl gebruiken als app of gewoon via de website!

3 – Mailchimp

E-mail werd lang als the underdog in digitale marketing beschouwt, maar het tegenovergestelde is waar. Met e-mails kan je een heel persoonlijke band opbouwen én de e-mailadressen die je hebt, zijn ook effectief van jou. Anders dan likes op Facebook of volgers op Instagram. Wanneer die platformen ermee stoppen, ben jij je volgers ook in één keer kwijt.

Mailchimp is een fantastische tool die in de gratis versie ook al een enorme waaier aan mogelijkheden biedt. Zo kan je lijsten maken en verschillende sign up forms aanmaken. (Heb jij mijn pop-up al gespot? 🙂 ) In Mailchimp kan je zelf nieuwsbrieven maken, en het handige drag-and-drop systeem maakt het kinderspel om een mooie mailing op te stellen. Daarnaast kan je ook hele automatische flows instellen, handig bijvoorbeeld voor een reeks mailtjes die elkaar moeten opvolgen of iets terugkerend, zoals mijn maandelijkse artikels-update!

Deze drie tools zijn maar enkele van de verschillende die ik gebruik. Maar ik ben benieuwd, wat gebruik jij om je leven/werk makkelijker te maken? 

2 Comments on “3 onmisbare tools als freelance content creator”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *