Ik loop de Ten Miles in 2018!

Ik had het hier volgens mij al eens ergens neergeschreven, maar nu maak ik het echt officieel! Ik doe op 22 april 2018 mee met de Ten Miles in Antwerpen. Voor sommigen is dat waarschijnlijk peanuts, maar voor mij begint het trainen nu toch een invloed op mijn wekelijkse bezigheden te hebben, dus geef ik het ook hier graag een plaats. (Ook een beetje om mezelf te verplichten ervoor te blijven trainen, know yourself).

April is nog 7 maanden ver, maar uiteraard is training nodig want die 16 kilometer loopt zich niet vanzelf! Anders dan Kristof, die dit jaar uit de laatste tunnel kwam gelopen alsof hij nog maar net vertrokken was zonder er echt voor te trainen… 🙂 Ik heb wel wat meer training nodig!

Het begin

Mijn loopcarrière begint ergens in februari 2016, althans toen ben ik het ‘serieus’ beginnen nemen want ik begon toen mijn loopjes te tracken in de Nike running app. Ik had me rond die periode denk ik ook ingeschreven voor de Havenrun op 17 september 2016, 15 kilometer door de Haven van Antwerpen. Die wedstrijd was één grote teleurstelling. Ik was ten eerste te laat aan mijn training begonnen, waardoor ik nooit meer dan 10 kilometer had gelopen. We besloten die dag met de fiets naar de start te gaan, niet beseffende dat we dus voor de start al bijna 16 kilometer gefietst hadden. Ik had door de zenuwen maar één boterham met kaas gegeten als ontbijt en niets meegepakt. Tel daar dan nog bij dat het mijn eerste loopwedstrijd was en ik dus véél te snel ben gestart… Ik heb er uiteindelijk 1:52:18 over gedaan, al ‘intervallend’. Geen succes dus.

Daar wil ik dit jaar verandering in brengen! Op één week na zal de Havenrun met de Ten Miles één jaar geleden zijn en dit keer ben ik van plan om beter voorbereid aan de start staan. Trainen doe ik momenteel met de schema’s van Annemerel – mijn inspiratie als het op hardlopen aankomt! – uit haar boek ‘Live Love Run‘. Ik volg momenteel het schema dat opbouwt van 5 naar 10 kilometer (ofwel van ongeveer 30 minuten naar ongeveer 60 minuten aan een stuk lopen).

Ten Miles 2018
Intervaltraining op zondag!

3x per week

Mijn schema bouwt op van 5 naar 10 kilometer over een periode van 8 weken. Elke week staan er 3 trainingen op het programma: een intervaltraining, een tempotraining en een duurloop. Deze week zit ik over de helft, in week 5! Ik ben meer een ochtendloper, maar nu beginnen de trainingen stilaan te lang te worden om ’s morgen voor ik naar kantoor vertrek te doen. Een halfuurtje lukt nog, voor 50 minuten moet ik al moeite doen om vroeger op te staan. 🙂

Sowieso loop ik de duurlopen (die nu nog niet zo lang duren maar ik noem ze voor het gemak al zo) in het weekend en heb ik mijn home office day om een andere training te doen. Rest mij nog één moment in de week te vinden voor de middelste training, de tempoloop. Maar ik begin nu echt zin te krijgen om te lopen, dus ik twijfel er niet aan dat ik daar tijd voor zal maken! Het leukste op dit moment vind ik het gevoel dat ik sneller word. De intervaltrainingen werpen dus hun vruchten af 🙂

Nog 4 weken te gaan in dit schema en dan is het al midden oktober. Daarna wil ik graag verder met het schema dat opbouwt van 10 naar 20 kilometer en 12 weken duurt. Als alles goed gaat, loop ik dan midden januari 20 kilometer! Say what?! Maar dan moet ik wel alle weken mijn schema goed aanhouden en ik weet nog niet wat de winter gaat geven… 😀

Ik vraag me alleen momenteel af hoe ik ga trainen voor de tunnels. Hier in het Antwerpse weet ik niet meteen goede bruggen om op te oefenen.. Heeft er iemand hier ervaring mee? Kan ik daarvoor trainen op een loopband?

Tot zover de eerste update! Ik weet nog niet met welke frequentie ik jullie hierover ga updaten, dat zal zichzelf nog wel uitwijzen. 😉 Als je intussen vragen hebt, laat maar komen!

Liep jij de Ten Miles al eens mee? Hoe trainde jij daarvoor? 

2 Comments on “Ik loop de Ten Miles in 2018!”

  1. Hoi Evi, ik liep dit jaar de marathon van Antwerpen en vreesde ook een beetje voor de tunnels. Maar het feit dat je intervaltrainingen loopt, helpt je al een heel eind vooruit en zal je de tunnels zeker overwinnen. Vooral niet te ver vooruit kijken, want dan lijkt die tunnel altijd langer en stijler dan hij eigenlijk is. Ik heb wel de trappen van de voetgangerstunnel een keertje gebruikt als training. Best vermoeiend, maar wel effectief.

    1. Die trappen is inderdaad een goeie tip! Ik denk ook dat ik de brug in Hoboken aan Polderstad ook eens ga proberen; dat gaat een stevige zijn denk ik!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *