GIRL TALK: Anne-Catherine Gerets van Clo Clo

Girl Talk is een maandelijks babbeltje met de vrouwen die mij inspireren, in de hoop dat ze hetzelfde met jou doen!

De spits afbijten deed ik met Anne-Catherine op een herfstige woensdag in september bij Texas Coffee – een gezellige koffiebar op ’t Zuid in Antwerpen! Anne-Catherine is interieurstyliste, interieurblogger, ze schrijft, maar eigenlijk doet ze nog veel meer dan dat. Haar blog, Clo Clo, was de start van een bloeiende business, hoog tijd voor een gesprekje!

Anne-Catherine Gerets - Clo Clo
Anne-Catherine Gerets – Clo Clo. Foto door Tasja Van Rymenant

Hoofd in de wolken

De creativiteit is iets dat van kleins af aan in Anne-Catherine zat, met haar hoofd in de wolken en met alles bezig behalve met wat moest. Bij een studiekeuze ging ze voor een taalkundige richting en na de studies werkte ze een tijdje in het buitenland voor Club Med. “Ik had altijd de ambitie om voor mezelf een carrière uit te bouwen, maar ik zag mezelf dat niet doen in een corporate omgeving. Dan is de grote vraag, hoe bouw je een carrière op buiten die omgeving?”

Terug uit het buitenland besloot ze om nog voor een extra opleiding te gaan. “Mijn ‘basis’diploma was binnen, nu was het tijd om voor mijn passie te gaan. Ik schreef me in voor de voltijdse dagopleiding ‘Interieurontwerp’ bij Syntra, die 1 jaar duurde.”

“Geef mij maar de ‘prul’”

“Die opleiding was heel praktisch en ik moest echt dingen ontwerpen, maatwerk maken,.. Het was voor mij een eyeopener en ik heb veel bijgeleerd. Tegelijkertijd besefte ik ook wel dat het mij eigenlijk weinig kon schelen hoe dik een houten werkblad moet zijn. Ik wilde gewoon kussentjes en dekentjes – de ‘prul’ zeg maar – in bepaalde kleuren bij elkaar smijten… Nu weet ik dat dat interieurstyling heet, toen noemde ik het gewoon nog prullen.” zegt ze lachend.

Is dit het?

Na haar studies Interieurontwerp volgen er een paar jobs in de interieursector. “Die jobs combineerden wel interieur en talen, maar na 1,5 jaar kwam toch het besef van ‘dit is het niet’. Ik was teleurgesteld in mezelf, wetende dat ik meer in mijn mars had maar dat het er niet uit kwam… Ik heb toen mijn blog ‘Clo Clo’ opgestart, mijn online uitlaatklep waar ik alles kwijt kon dat om interieur en creativiteit draaide.”

En tot haar eigen verbazing had die blog vrij snel succes! Na een paar maanden ‘herbronnen’ en beseffen dat een 9-to-5 job niets voor haar was, schreef ze zich in voor het BAAS-traject. Een initiatief van Kavka voor jongeren die graag willen ondernemen.

Ondernemen?

“Dat BAAS-traject was enorm interessant! Ik ontmoette gelijkgestemde zielen, mensen met dezelfde mindset. Ondertussen had ik wel een idee van wat ik wilde doen, maar hoe verdien je daar dan geld mee? In de BAAS-sessies kregen we info over het aanvragen van een BTW-nummer en alles dat erbij komt kijken.” En zo had ze op 15 augustus 2015 haar eigen BTW-nummer op zak en kon ze starten als zelfstandige in bijberoep.

“Iets wat ik ook leerde in die sessies, was dat ik mijn blog niet mocht bekijken als inkomstenstroom op zich, maar eerder als mijn online visitekaartje. En dat werkte, na die sessies had ik al snel een 1e klant en de tweede volgde niet veel later. Ik werkte toen nog voltijds in een koffiebar, maar had daar ook al aangekondigd dat het maar voor één jaar zou zijn.” En inderdaad, 1 jaar en 6 weken later, in april 2016, startte Anne-Catherine als zelfstandig Interieurstyliste in hoofdberoep.

In het afgelopen jaar lanceerde ze workshops voor particulieren, waarna al snel vragen kwamen vanuit merken en winkels en vanaf daar ging het alleen maar verder.

Teleurstelling

Maar het is niet altijd van een leien dakje gegaan. Zo is Anne-Catherine ook eerlijk wanneer ze vertelt dat ze de kans kreeg om een proefartikel te schrijven voor Feeling, maar dat dat toen niet goed genoeg was. Een jaar later kreeg ze weer een kans om voor een magazine te werken, deze keer voor Libelle, en toen was het wel goed. “Om je doel te bereiken moet je elke dag hard werken en in jezelf blijven geloven. Dat is niet gemakkelijk, maar opgeven was gewoon geen optie voor mij.“, zegt ze daar nog over.

“Momenteel is het financiële plaatje ook een moeilijke. Ik werk tussendoor nog steeds af en toe bij Lucy Chang, gewoon omdat ik er anders niet kom. Maar ik weet ook dat dit tijdelijk is. Teleurstelling zal er altijd bij horen, maar als je kei hard werkt en het graag doet, kan je die moeilijke momenten ook heel gemakkelijk een plaats geven omdat je weet dat dat maar tijdelijk is”, vult ze nog aan. “If the plan doesn’t work, change the plan but never the goal.” is een quote die ze vaak in het achterhoofd houdt. “Het is niet erg om af en toe iets op een andere of atypische manier aan te pakken, zolang je maar weet waar je naartoe wil.”, sluit ze nog af.

‘Personal branding’

Ik volg Anne-Catherine al een tijdje op social media en ben benieuwd hoe zij die kanalen gebruikt om aan personal branding te doen. En eigenlijk heeft ze een hele mooie verdeling: “Mijn blog is echt voor all things interior, van stylings tot binnenkijkers etc., maar allemaal uitgewerkt. Instagram gebruik ik op twee manieren, de foto’s die ik post draaien om interieur en lifestyle, terwijl de stories echt een soort van dagboek zijn.”

Anne-Catherine gebruikt social media om anderen te inspireren, maar voor haar zijn social media ook een manier om erkenning te krijgen en de bevestiging dat ze goed bezig is. Daarnaast zijn het kanalen om haar business te laten groeien.

Anne-Catherine Gerets – Clo Clo. Foto door Tasja Van Rymenant

Een typische dag?

Bij de vraag of ze mij kan vertellen hoe een typische dag eruit ziet, toont Anne-Catherine spontaan haar agenda. “Kijk, ik kan daar geen antwoord op geven want letterlijk élke dag is anders!” De week staat volgepland met meetings, photoshoots, shoppings voorbereiden, toffe events ’s avonds en sinds kort ook tijd voor sport!

Maar ze doet toch een poging! Een ideale dag voor Anne-Catherine is opstaan rond half 9 – “want ik ben een avondpersoon en werk liever ’s avonds langer door” – en sinds kort dus ’s morgens afspreken met haar personal trainer voor een workout. Vanaf dan ziet eigenlijk elke dag er anders uit. Wel probeert ze twee halve dagen per week vrij te houden om van thuis te werken en de administratie op orde te houden. “Ik heb het druk, maar ik wil het graag druk hebben. Anders heb ik het gevoel dat ik niet goed bezig ben…”, vertrouwt ze me ook nog toe.

Toekomstplannen

Wanneer ik vraag of er toekomstplannen zijn, komt spontaan al lachend “Ja, veel!”, als antwoord. ☺ “Ik heb veel toekomstplannen, maar heb ook al gemerkt dat het toch altijd allemaal anders uitdraait. Had mij dit een jaar geleden gevraagd en ik had je gezegd dat ik nu een webshop zou hebben.” De webshop is er misschien nog niet, een boek zit er wel aan te komen!

“Dat boek – ‘Insta Interieur’ – is vanaf 30 september verkrijgbaar en was een echte rollercoaster. In februari 2017 zijn de eerste gesprekken over een boek begonnen en nu, een paar maanden later ligt het bijna in de winkels! Dus dat was even spannend om alles op tijd af te krijgen, maar uiteindelijk is het allemaal heel naturel gegaan. Ik heb kunnen werken met merken waar ik al een fijne samenwerking mee heb, dus het hele plaatje klopt!”

Die samenwerkingen, daar is ze trouwens heel kritisch op. “Bij elke aanvraag vraag ik mezelf af of het wel matcht met mij, mijn werk en merk. Ik heb me de afgelopen jaren enkele keren serieus afgevraagd of ik een samenwerking zou aangaan en echt heel goed nagedacht. Mijn verhaal moet goed zitten. Als het niet klopt, doe ik het niet.”

De grootste dromen waar ze nu voor wil gaan zijn een eigen webshop, winkel en een TV-programma. “Maar kom het mij volgend jaar nog eens vragen en het is weer iets anders waarschijnlijk.”, lacht ze nog.

Anne-Catherine Gerets – Insta Interieur boek. Foto door Tasja Van Rymenant

Haar inspiratie

Eén inspiratie aanduiden kan Anne-Catherine zo on the spot niet, maar ze kijkt op naar iedereen die doet wat hij of zij graag doet en mensen die iets ongelofelijk goed kunnen wat ze zelf niet kan. “Mensen die durven delen dat ze keihard werken, keihard op hun bek gaan en dan keihard weer doorgaan. Zij die nooit hun droom opgeven, dat zijn mijn grootste inspiratiebronnen.”

Om af te sluiten vraag ik nog naar een gouden tip voor startende ondernemers: “Leer jezelf goed kennen en kom te weten wat je professioneel en wat je als hobby kan doen. We moeten lang genoeg werken, dus kies iets waar je voldoening en energie uit haalt. Denk eens na over wat je als kind graag deed, daar ligt misschien wel het begin van een nieuwe carrière!

Je volgt Anne-Catherine op Instagram en Facebook en kan je laten inspireren op haar blog

Dankjewel Anne-Catherine voor een leuke babbel!

3 Comments on “GIRL TALK: Anne-Catherine Gerets van Clo Clo”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *