Review: Fitbit Charge 2

Ik loop intussen weeral bijna een goed jaar rond met een Fitbit Charge 2 rond mijn pols. Hoog tijd dus om mijn ervaringen met jullie te delen! Spoiler alert: ik ben fan 🙂

De Fitbit Charge 2 is een activity tracker. Ik heb nu net gelezen dat er in oktober een volwaardige smart watch van Fitbit uitkomt, maar daarover later misschien meer!

Design

De Fitbit Charge 2 is volgens mij een van de fijnere in zijn categorie, maar wel de ‘grootste’ van Fitbit. Intussen hebben ze nog een paar smallere modellen in het assortiment. Een activity tracker is vaak zo’n gigantisch ding waarbij je van kilometers ver ziet dat het meer is dan zomaar een horloge. Toen ik mijn Fitbit voor het eerst droeg – en nu soms zelfs nog! – krijg ik vaak de vraag wat ik rond mijn pols heb.

Toen ik de Fitbit Charge 2 bestelde, koos ik voor de zwarte uitvoering met een appelblauwzeegroen siliconen sportbandje en een oudroze leren bandje. Want ja hoor, je kan de bandjes verwisselen! Ondertussen is mijn collectie uitgebreid met een paar extra bandjes van AliExpress (voor een fractie van de Fitbit-prijs). Nu loop ik dagelijks rond met een zilver, stalen bandje met magnetische sluiting. Voor de afwisseling heb ik nog een grijs leren bandje en het oudroze leren bandje. Om te sporten heb ik dan weer verschillende tinten roze en nog altijd het originele appelblauwzeegroene bandje!

Fitbit Charge 2

Gebruik

Met maar één knop aan de linkerkant en het aanraken van het scherm bedien je de Fitbit Charge 2. In de app kan je kiezen tussen verschillende klok-interfaces, ik heb nu eentje waarbij ik het uur en mijn aantal stappen van de dag kan zien. Om het horloge te ‘wekken’ druk je op de knop of draai je het horloge om met de typische ik-wil-weten-hoe-laat-het-is-dus-ik-kijk-op-mijn-horloge-armbeweging. Vanaf daar kan je dan met je vinger op het schermpje tappen om meer te zien: hartslag, aantal afgelegde kilometers, aantal verbrande calorieën, aantal trappen en aantal actieve minuten, telkens voor die dag. Een nieuwe dag begint telkens om 12u ’s nachts!

De knop aan de linkerkant heb je dan weer nodig om handmatig je activiteit te tracken, de stopwatch of het alarm aan te zetten en de batterijstand te zien. Qua activiteiten kan je kiezen uit: run, interval workout, treadmill, circuit training, yoga, workout, pilates, elliptical, spinning, kickboxing, walk, weight, hike,.. Je kan 6 activiteiten toevoegen aan de ‘exercise shortcuts‘ die je dan kan handmatig kan tracken via het horloge. Maar eigenlijk is dat helemaal niet nodig! De Fitbit Charge 2 is namelijk slim genoeg om na 10 minuten activiteit te herkennen wat je aan het doen bent! Dus voor mijn 30 minuten crosstrainer op de fitness is het niet nodig om het handmatig op te zetten! Zelfde met lopen, fietsen, wandelen,… #handig

De batterij gaat gemakkelijk 3 à 4 dagen mee en laad je op via de USB-poort van je laptop! Op een 3-tal uurtjes is hij dan helemaal opgeladen en ready to go. Altijd grappig want tijdens de oplaadtijd probeer ik zo weinig mogelijk te wandelen :p

App

De Fitbit Charge 2 is op zich al goed te gebruiken omdat je alles wat je wil weten meteen kan zien op het schermpje. In de app gaat het echter nog een stapje verder! Want, draag je de Fitbit ook ’s nachts kan je ’s morgens een compleet overzicht van je slaap krijgen. En als ik zeg compleet bedoel ik echt compleet, van wakkere periodes naar REM-slaap tot een onderscheid tussen lichte en diepe slaap.

Ook voor de activiteiten kan je in de app een uitgebreider overzicht krijgen. Bij een Run geeft hij je route weer, maar ook splits per kilometer, hartslag,… naast de normale info zoals snelheid, aantal kilometer en gemiddelde snelheid. Als jij, net als ik, jezelf graag elke keer uitdaagt is de app een goede motivator! Je kan zelf instellen hoe veel stappen je per dag wil halen (10.000), hoeveel keer per week je wil sporten (6 keer), wat je ideale slaaptijd is (8 uur),…

In de app kan je ook nog ingeven wat je huidige gewicht is en wat je streefdoel is. Of dat nu meer of minder kilo’s zijn maakt niet uit. Op basis van je dagelijkse bewegingen gaat de app dan berekenen hoeveel calorieën je die dag kan en mag eten. Bij uitbreiding kan je dan ook nog eens al je maaltijden ingeven in de app! Dat heb ik een tijdje gedaan maar vond ik al snel confronterend (hallo, 10 speculaasjes…) en net iets te veel moeite om alles apart te gaan ingeven.. Maar dat ben ik dan weer 🙂

Wanneer je je vooropgestelde doelen haalt, kleurt de app helemaal groen met toeters en bellen. Ook wanneer je je stappendoel behaalt begint je pols te trillen en toont het schermpje vuurwerk. Leuke extra’s dus!

  

Motivatie

Om nu te zeggen dat de Fitbit Charge 2 mijn leven heeft verandert is overdrijven, maar het heeft me wél veel bewuster gemaakt van mijn activiteiten, eet- en slaapgewoontes. Het heeft me doen inzien dat tienduizend stappen per dag iets is waar je moeite voor moet doen, al helemaal als je een zittende job hebt. Maar bovenal motiveert het mij om meer te bewegen dan wanneer ik hem niet zou hebben. In de zomer gaan Kristof en ik na het eten nog buiten voor een avondwandeling zodat ik toch aan die 10.000 stappen geraak, als ik op zondag nog niet aan mijn 6 workouts van de week zit, ga ik toch nog voor een run of naar de fitness,…

De Fitbit Charge 2 koop je nu nog voor €150, een kleine investering waar ikzelf een jaar later nog geen minuut spijt van heb gehad! Ondertussen zijn al 4 vriendinnen ook gezwicht en kunnen we elkaar volgen en motiveren via de app!

Heb jij ook een Fitbit – of iets anders? Wat zijn jouw ervaringen ermee? 

2 Comments on “Review: Fitbit Charge 2”

  1. Hi Femke,
   De route wordt pas weergegeven in de app als je de tracker ook hebt aangezet voor je run!
   Dat kan je doen het moment dat je vertrekt in de app zelf, of op je horloge.
   Hopelijk lukt het zo wel!
   Groetjes,
   Evi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *