Postgraduaat Digitale Marketing aan HoGent

Deze blogpost is langer uitgevallen dan ik dacht, als je geen zin hebt om alles te lezen geef ik hier een korte samenvatting: 

 • ik zocht een vervolgopleiding in Digitale Marketing en vond het postgraduaat aan de HoGent
 • De opleiding bestaat uit 4 onderdelen: Strategie & planning, performance, branding en analytics & metrics
 • Je kan een eindwerk maken dat uit twee delen bestaat: een compleet digitaal marketingplan en 5 digitale acties die je uitvoert en evalueert
 • Ik ben heel tevreden van de opleiding, je krijgt een breed inzicht in digitale marketing
 • Als je op zoek bent naar praktische opleidingen kan je beter iets anders kiezen
 • Ik wil me graag verder specialiseren in content marketing!

Maar feel free om het volledige verhaal te lezen! 🙂 (Er staat een leuke winactie in, dus misschien wel de moeite!)


Throwback naar juni 2015, ik deed stage bij PR bureau Listenup in Antwerpen en dat was de laatste horde van mijn opleiding communicatiemanagement! Ik had er 4 jaar over gedaan dus ik keek er enorm naar uit om te beginnen werken. Hoewel ik super tevreden ben van mijn opleiding communicatiemanagement aan de AP Hogeschool, vond ik het stuk ‘digital’ zwaar ondervertegenwoordigd. Ik ging dus op zoek naar een vervolgopleiding en kwam zo uit op het Postgraduaat Digitale Marketing.

Toen ik de opleiding tegenkwam waren er twee opties: dagonderwijs in Brussel of avondschool in Gent. Ondertussen beginnen meer en meer scholen en universiteiten opleidingen in die richting aan te bieden, hooray for that! Ik heb nog één jaar gewacht om me in te schrijven, omdat ik nog geen zicht had op waar en voor wie ik zou werken en na wat over en weer mailen met de school, besloot ik om me pas in te schrijven in het schooljaar 2016-2017. En zo zat ik 27 oktober 2016 in de kennismakingssessie aan de HoGent! In deze blogpost kom je te weten hoe ik het postgraduaat heb ervaren!

De opleiding

Bij de inschrijving is het kiezen of je voor de dag- of avondsessies gaat. Omdat ik toen al werkte en omdat van Gent naar Antwerpen rijden om 17u een hel is, koos ik voor de avondsessies. Elke dinsdag van half 7 tot half 10 kwam een professional uit het veld een sessie geven over een bepaald onderwerp. De opleiding is opgebouwd uit vier onderdelen: Strategie & planning, performance, branding en analytics & metrics.

Tijdens de sessies krijg je een heel breed beeld van al wat digitale marketing omvat. En ja, dat gaat veel verder dan social media en bloggen. 😉 Het goede aan de opleiding is dat je dus over alles kan meepraten, maar je doet niet echt praktische kennis op. Na elke sessie zat ik wel vol inspiratie om de gedeelde kennis te verwerken en te gebruiken!

Het eindwerk

Het is geen verplichting om een eindwerk te maken, maar als je het niet doet, kan je ook niet ‘slagen’ voor de opleiding en ontvang je dus geen diploma. Omdat ik de opleiding zelf betaalde (met een beetje hulp van de KMO portefeuille en mama en papa, thank yoouu!) was het voor mij een heel logische keuze om wél een eindwerk te maken.

Dat eindwerk bestaat uit twee delen: het eerste is een compleet digitaal marketingplan uitwerken, met doelstellingen en budgetplanning (en meer). Het tweede deel bestaat uit 5 acties om uit te werken, te implementeren, evalueren en als er nog tijd over blijft, verbeteren/aanpassen! Beide moet je komen toelichten tijdens een presentatie van 10 minuten.

Een digitaal marketingplan op maat

Een digitaal marketingplan op maat

Mijn ervaring

Ik ben heel blij dat ik de opleiding heb gedaan! Ik kan mezelf helaas (nog) geen expert noemen in bepaalde velden, maar ik heb tijdens de opleiding ook geleerd dat je niet alles kan en moet kunnen. #opluchting!

Wat ik ook heb gemerkt tijdens de sessies, is dat mijn passie echt wel bij content creatie ligt. Schrijven, fotograferen, video’s maken,… heb ik altijd leuk gevonden en gaat me goed af. Nu weet ik tenminste ook hoe dat geplaatst kan worden in een groter geheel en hoe je dat structureel kan aanpakken in functie van het bedrijf en de groei daarvan. En dat ben ik nu ook volop aan het toepassen bij mijn nieuwe opdrachtgever Kazi!

Als de spreker van dienst een boek schreef, krijg je dat ook tijdens die avond! En dat vond ik héééél leuk want ik lees graag boeken. Jammer dat ik 2 van die boeken zelf al had gekocht: Content Marketing van Koen Denolf (e.a.) en Een digitaal marketingplan in 100 dagen van Bert Van Wassenhove. Wil jij deze boeken winnen? Laat dan in een comment weten wat je met die kennis zou willen doen!

En nu?

Kan ik een nieuw diploma aan mijn CV toevoegen, ben ik trots op mezelf dat ik deze opleiding succesvol heb afgerond in avondschool (en ik ben ook trots op al mijn medestudenten!) Ik wil me ook heel graag nog verder verdiepen en specialiseren in all things content marketing. Nu is het alleen nog een geschikte opleiding vinden!

Als je twijfelt om deze (of een soortgelijke) opleiding te volgen en je hebt nog vragen: shoot! Ik beantwoord ze eerlijk en met veel plezier!

3 Comments on “Postgraduaat Digitale Marketing aan HoGent”

 1. Beste Evi, ik start deze sessie in HoGent cursus DM. Ook met KMO portefeuille. Want ja ook eigen centjes : ( . Naast de boeken die te winnen zijn of misschien in ruil voor homebrew vlierbloesem siroop : Bloemen uit wildpluk ( 100% bio ) ) . Had ik je ook graag eens gesproken over deze opleiding . Het verhaal gaat als volgt … omdat je op jong zijn geen leeftijd staat heb ik beslist om me na 30 jaar eens in te schrijven in een cursus … hoe gaat dit zo’n opleiding anno 2017 ? Ik wil me wat voorbereiden dus boeken ook welkom

  1. Hi Wim,

   Bedankt voor je reactie! Wat fijn dat je ook aan de opleiding gaat beginnen 🙂 Anno 2017 gaat zo’n opleiding er niet anders aan toe dan andere jaren, denk ik. 😉 Geef je mij je adres nog een keertje per mail? Dan kan ik de boeken jouw kant op sturen!

   Groetjes,
   Evi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *