Waarom jouw business een digitaal marketingplan nodig heeft!

Een digitaal marketingplan, dat klinkt als iets voor grote, serieuze bedrijven met enorme budgetten ter beschikking en al even grote aantallen gebruikers en klanten. FOUT! Een digitaal marketingplan is heel toegankelijk, ook voor de kleine zelfstandigen, de eenmanszaken, de bijberoepers onder ons! En ook jij hebt er een nodig. Ik zie genoeg bedrijven die geen digitale marketingstrategie hanteren en op die manier ontzettend veel klanten mislopen. Maar vooraleer ik vertel waarom jouw business zo’n plan nodig heeft, zal ik eerst uitleggen wat dat nu juist is!

Wat is een digitaal marketingplan?

Een digitaal marketingplan bestaat uit verschillende onderdelen. Elk onderdeel draagt bij aan het uitbouwen van de digitale zichtbaarheid van jouw business.

1. Een analyse van de huidige communicatiekanalen en budgetten
Vooraleer we kunnen beginnen met het uitbouwen van je digitale zichtbaarheid, is het belangrijk om in kaart te brengen wat er tot nu toe al werd gedaan. Deze analyse omvat alles, ook de niet-digitale communicatie. Denk aan de website, flyers, brochures, reclame, social media, e-mailmarketing, blog,… Ook de kosten die daaraan vasthangen en de return daarvan worden hier in kaart gebracht.

2. Doelgroep bepalen en doelen vastleggen
In het tweede onderdeel bekijken we wie je klanten zijn en waar je met jouw business naartoe wil. Het is heel mooi als het jouw doel is om marktleider te worden binnen een bepaald segment en dat is absoluut iets om na te streven! Maar dat is niet gemakkelijk om te meten. De grote doelen gaan we dus opsplisten in meetbare en haalbare kleinere doelen. Bijvoorbeeld: 100 nieuwe gebruikers tegen het einde van 2017, of ‘10% meer website bezoekers binnen 31 dagen’.

3. Een plan van aanpak!
En dan komt het leukste gedeelte! Een plan van aanpak, wat kan je doen om die doelen zo kostenefficiënt mogelijk te halen? Welke mogelijkheden zijn er allemaal? Welke kanalen gebruikt je doelgroep en hoe kan je daar aanwezig zijn? Dat alles wordt uitgewerkt in duidelijk plannen. Je kan daar dan zelf mee aan de slag, of met iemand samenwerken om het voor jou te doen!

Waarom heb ik een digitaal marketingplan nodig?

Samenwerken Evi Driesen

Je kan natuurlijk ook nu gewoon beginnen posten op Facebook en daar een advertentiebudget tegenaan smijten. Op korte termijn zal je daar zelfs leuke resultaten mee boeken. Maar op lange termijn zal je alleen maar veel geld uitgeven, voor een minimum aan nieuwe likes op je pagina. Als je kan terugvallen op een digitaal marketingplan, zal je de budgetten goed kunnen inzetten om van die likes ook effectieve klanten te maken!

Een digitaal marketingplan ondersteunt de groei van jouw bedrijf en zorgt ervoor dat je de focus niet verliest. Het is echt niet nodig om te adverteren op LinkedIn, als jouw doelgroep daar niet aanwezig is. Dat is alleen maar geld weggooien dat je beter ergens anders kan inzetten!

Ten slotte is de digitale trein echt wel vertrokken en als je er nu nog niet mee opzit, is het binnenkort te laat! Hoog tijd dus om jouw digitale inspanningen grondig te bekijken en bij te sturen waar nodig!

Ben jij er klaar voor? 

One Comment on “Waarom jouw business een digitaal marketingplan nodig heeft!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *