In 3 stappen naar balans in je leven!

Ik heb de laatste jaren ontdekt dat balans vinden vaak de oplossing is tot veel van mijn issues. En ik denk dat jij soms ook wel zit met dezelfde issues, dus vandaag op de blog een pleidooi voor balans en het vinden ervan!

Balans is nodig in alle verschillende delen van ons drukke leven om alles met evenveel zin te kunnen blijven doen! Werk, vrienden, hobby’s, voeding, sport, huishouden,… Of je nu het gevoel hebt dat je verzuipt in werk of je wil nu eindelijk eens beginnen sporten, er zijn altijd 3 stappen die je kan ondernemen om de juiste balans te vinden!

Kijk als een buitenstaander naar je situatie

Of luister naar wat mensen in je omgeving je vertellen. Wanneer ik naast mijn (toen) voltijdse job en activiteiten in bijberoep ook nog een beautyschool met een vriendin ging oprichten, kreeg ik heel veel reacties van mensen die me heel verbaasd vroegen: “Hoe doe jij dat allemaal?” En eerlijk? Door al de rest te verwaarlozen 🙂 Vrienden zag ik niet meer, sporten deed ik niet en ik had het gevoel dat ik altijd maar aan het werken was. Op den duur begon het huishouden er ook onder te lijden!

Probeer een helikopterzicht te krijgen over al je activiteiten, de tijd die je er effectief aan besteed en de tijd die je er aan zou willen besteden. (Maar wees wel realistisch, ik zou ook liever nog meer tijd hebben voor hobby’s en sport, maar werken moeten we nu eenmaal allemaal doen! 😉 Je job graag doen, brengt je ook al ver natuurlijk!)

Om dan eerlijk je conclusies te trekken

Ik moest dus ook aan mezelf toegeven dat ik niet alles kon, én voltijds werken én in bijberoep beginnen én een beautyschool opstarten, én én… Eens dat besef er was, heb ik veel gebabbeld met mijn lief, ouders, vrienden,… en zelf nagedacht wat nu voor mij een ideale situatie zou zijn waarin ik alles wat ik wil doen, kon blijven doen en toch nog wat vrije tijd over zou hebben.

Voor mij was er dus niet iets wat ik wou opgeven, maar misschien is dat bij jou wel het geval? Misschien vind jij wel de balans als je met iets stopt dat veel energie van je vraagt en waar je (nog) maar weinig voldoening uit haalt. Probeer hierin eerlijk te zijn tegenover jezelf, hoe moeilijk het ook kan zijn.

En ernaar te handelen!

Ik had dus nood aan meer tijd! Na een gesprek met mijn toenmalige werkgever zijn we overeen gekomen dat ik 4/5e mocht beginnen werken! Wat een vrijheid 🙂 Ik had ineens terug een weekend en wel tijd om vrienden te zien en het huishouden te doen. Natuurlijk geef je dan ook wel 1/5e van je loon af, dus dat is iets waar je zeker rekening mee moet houden. Gelukkig kan ik dat verschil compenseren met mijn bijberoep, waardoor ik makkelijker de stap heb kunnen zetten.

Eens je hebt gevonden waar in je leven je een aanpassing kan maken om balans te vinden, is het uiteraard ook de bedoeling om die aanpassing effectief te doen! Of als de tijd nog niet rijp is, het nog even uit te stellen. Maar dan weet je tenminste al wat je in de toekomst kan doen voor meer balans in je leven!

Wat doe jij om balans in je leven te vinden wanneer je voelt dat het allemaal een beetje te veel wordt? Ik ben er heel benieuwd naar! 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *